Tuesday, 30 July 2013

Biskut Raya 2013 - M&M Cookies


Salam ..
So..My third biscuit. Hehehe. rajin pulak. well bahan dah ada. habiskanlah..
(even bahan utuk biskut tahun lepas pun ade lagi..) 
Ni memang dah promise to Kiss.. Lagipun sian sangatlah kalau tak buat biskut M&M ni.. 
sebab everytime her Opah came from kampung, and bought her those M&Ms, tahan dia tak makan..

Terus simpan dalam peti ais sambil berkata.. 
" Kita tak nak makan ni, nak buat cookies nanti".. 

ha tergamak tak kalau tak buat.. ??
ni pun.. dah dekat 2 months in the fridge.. baru mamanya nak buat..
boleh sekali harung untuk raya kannn..

I used the very same recipe i made the Brown Butter Choc Chip Cookies..
 Just tukar from 2 cups of choc chips i pakai only 1 cup and add another cup with M&M's
Kalau ada banyak M&Ms tak payah choc chips pun takpe.. 
i just want to finished whatever i had.
Still, i brown ed the butter first.. like previous cookies.




Brown Butter Chocolate Chip Cookies.(Change to M'Ms)

Ingredients
  • 1 cup (236 grams) unsalted butter - buttercup biasa, salted
  • 1/2 cup (100 grams) sugar
  • 1 cup (215 grams) brown sugar
  • 2 large eggs
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 2 1/2 cup (300 grams) all purpose flour (i pakai 3 cups of flour)
  • 1 teaspoon baking soda - tak letak pun
  • 1/2 teaspoon salt - tak letak sbb already used salted butter
  • 2 cups (1 lb, 450 grams) semi-sweet chocolate chips - 1 cup of choc chips, 1 cup of M&Ms and half cup of rolled oats.
  • Coarse salt, for sprinkling (optional)


Instructions
  1. In a medium saucepan over low heat, melt the butter. Once melted, continue to cook until it turns golden brown. Swirl the pan occasionally if needed so that it browns evenly. Watch it fairly closely, as it can go from brown to burned quickly. When the color has turned golden, small flecks speckle the butter, and it has a nutty aroma, remove from heat and poor into a shallow dish. Chill in the fridge until it becomes solid. You want it to be soft, but not melted. If it cool too hard, let it come back to room temperature before using.
  1. Preheat oven to 375 degrees and line a sheet pan with parchment paper.
  1. Beat the brown butter, sugar, and brown sugar on medium high speed with an electric mixer until light and creamy, about 4 minutes. Add the eggs one at a time, mixing after each. Add the vanilla extract.
  1. In a separate bowl, combine the flour, baking soda, and salt. Add to the wet ingredients and mix until just combined. Add the chocolate chips and mix until incorporated.
  1. Spoon by the tablespoon onto the prepared baking sheet, leaving 2 inches in between each cookie. Sprinkle with coarse salt, if desired. Bake until golden brown, 10-12 minutes. Let cool for 5 minutes on the pan before removing to a wire rack to cool completely.
  1. Store cookies in an airtight container at room temperature.


okay after bake..  i baked with 180C for 15-18 mins 
(of course depends on your oven lah)

Trylah... kids sukalaa.. ade kaler2 ni.
Lsin sikit kan.

btw..i pernah buat M&M Cookies using Pre-mix Flour.
tapi masa tu instead of i mixed the M's in the batter, i asked Kiss susun satu-satu on each pieces.
Nampak presentable sikit..
Tapi.. biasa original M&M cookies.. terus campur sekali je. Sekatila..
Taste wise?
hmm..of course la tepung bancuh sendiri sedap sikit..ye tak?



Kebab Kambing..
That day pegi lambat gile.. 7 pm kot sampai. saja layan hubby ajak berjalan.
Then, this lamb kebab which supposed to be RM7 per stick dah reduced price to 3 sticks for RM10.
mula-mula lalu buat tak tau je when the man jerit2 kan..
sebab dah beli banyak menda dah..
then, hubby cakap..ishh, rugi tak amik..
then terus patah balik beli..
gigih kan..
-____-

tapi makan for sahur. sebab for Iftar dah terlebih food.
we had it at 5am dengan nasi panas..

ok. Alhamdulillah.

ps- Aurora Collagen, Aurora Slim, Aurora Sx dan Dara. dpatkan Harga diskaun disini...



Monday, 29 July 2013

Biskut Raya 2013 - Biskut Cornflakes Rangup Mudah


Tak Maulah cakap panjang.. direct jump to the recipe. The recipe sangat lah simple and tak mengada-ngada. hehehe
Biskut ni sangat rangup.. Kiss makan tak berhenti...suspen je tengok.
 Buat last weekend.. kata long weekend. harus guna labour in the house yang sedang bercuti itu.

Recipe from blogger masakan Yatiememories.blogspot.com
kredit to her.. just Click Here direct to hers. :)

Biskut Cornflakes Rangup

Bahan-Bahan
  • 250 gm mentega
  • 3/4 cawan gula aising
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 biji kuning telur
  • 250 gm cornflakes(ramas2 sikit)
  • 2 cwn tepung naik sendiri
  • Mangkuk kertas
  • Ceri merah dan ceri hijau-dipotong kecil ( i takde- pakai choc chips je)
Cara-Cara
  1. Pukul mentega dan gula aising hingga sebati.
  1. Setelah sebati, masukkan telur dan pukul lagi...setelah itu masukkan esen vanilla.
  1. Masukkan tepung naik sendiri dan cornflakes yg di ramas...gaul sebati guna senduk kayu je.
  1. Masukkan dlm mangkuk kertas dan hiaskan dngn potongan ceri merah dan hijau.
  1. Bakar dalam oven yg telah di panaskan pada suhu 170 C selama 15 minit.
  1. Biarkan sejuk di redai biskut. Simpan dlm bekas kedap udara.

Before and After.. hehehe
Try la..simple je.
i buat satu bancuhan je.. tak boleh lebih lebih.. paling kuat 2 bancuhan macam choc chips haritu.
Mudah jemu laa.
Memang respect dengan tokey2 kuih raya yang tekun berusaha.. gentel kuih. 
Saya Surrender.. !
i repeat resepi pun jemu..even setahun sekali..caner? 


That evening...  went to my brother's house kat Bangi for Iftar. 
Datang makan memang laju je.. that weekend berbuka kat luar je.. hehehe
Hubby's friend buat gathering la..aperla.. gantung kuali terus kat rumah. Tapi kalau jemputan area dekat rumah okla.. kalau kat restoran jauh-jauh, malas.. lagipun my kids ni jenis tidur awal.
Or they will be cranky and grumpy!! 


Sepanjang masa khusyuk okay.. Riuh camana still steady layan sorang-sorang..
rakan sebaya Fakhry


My beloved Fakhry.. tengok upin ipin. penyelamat ibu bapa satu Malaysia ketika berbuka.
Mesti rating upin ipin TV9 naik bulan Ramadhan ni.
Tapi bila iklan.. nangis.


The Food Fiesta..  Keow Teow Goreng ada, nasik lauk ada, ayam golek ada..
kuih dan muih...

Alhamdulillah.. Kenyang perut senang hati..:)



ps- Aurora Collagen, Aurora Slim, Aurora Sx dan Dara. dpatkan Harga diskaun disini...


Sunday, 28 July 2013

Biskut Raya 2013 - Brown Butter Choc Chip Cookies

So far the best choc chip cookies recipe I ever tried!! yeay!

Ye.. saya memang suke buat biskut raya. dari kecik saya tolong mak saya buat kuih raya..
Ni bukan soal rajin.. this is one of my way  to de-stress and menggembirakan diri sendiri and spending time with my family..
Plus.. Untuk Kiss feel the raya's spirit lah..

Hmm..Choc chips memanglah biskut wajib. For this year cookies i choose the recipe from Here!! ..

Brown Butter Chocolate Chip Cookies.

Ingredients
  • 1 cup (236 grams) unsalted butter
  • 1/2 cup (100 grams) sugar
  • 1 cup (215 grams) brown sugar
  • 2 large eggs
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 2 1/2 cup (300 grams) all purpose flour
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1/2 teaspoon salt
  • 2 cups (1 lb, 450 grams) semi-sweet chocolate chips - i letak 1.5 cup choc chips and 1 cup badam cincang.
  • Coarse salt, for sprinkling (optional)
Instructions
  1. In a medium saucepan over low heat, melt the butter. Once melted, continue to cook until it turns golden brown. Swirl the pan occasionally if needed so that it browns evenly. Watch it fairly closely, as it can go from brown to burned quickly. When the color has turned golden, small flecks speckle the butter, and it has a nutty aroma, remove from heat and poor into a shallow dish. Chill in the fridge until it becomes solid. You want it to be soft, but not melted. If it cool too hard, let it come back to room temperature before using.
  1. Preheat oven to 375 degrees and line a sheet pan with parchment paper.
  1. Beat the brown butter, sugar, and brown sugar on medium high speed with an electric mixer until light and creamy, about 4 minutes. Add the eggs one at a time, mixing after each. Add the vanilla extract.
  1. In a separate bowl, combine the flour, baking soda, and salt. Add to the wet ingredients and mix until just combined. Add the chocolate chips and mix until incorporated.
  1. Spoon by the tablespoon onto the prepared baking sheet, leaving 2 inches in between each cookie. Sprinkle with coarse salt, if desired. Bake until golden brown, 10-12 minutes. Let cool for 5 minutes on the pan before removing to a wire rack to cool completely.
  1. Store cookies in an airtight container at room temperature.

Well..
apa dia brown butter.. just pakai butter biasa, tapi kita cairkan dulu, simmer the butter in the pan until slightly brown and nutty smell. tapi jaga2 sebab mudah burnt. This is like an ultimate tips to make sure your cookies sedap and extra bonus remarkable taste..Amboii.
tapi serious..tryla.. lagi satu make sure used self raising flour.. jgn guna tepung gandum..tak crunchy nanti.


so this is the brown butter. lepas dah panaskan tu..just let it cool balik . then baru guna macam biasa.
means mesti brown the butter few hours before you start making the cookies la.
so the butter sempat keras sikit balik.. nak cepat just throw into the ice-box like me. ngehehe.

Resepi ni memang sedap lagi best. Try la.. rugi tak try. Tapi make sure follow the butter tips. Brown it first.



Saje.. selain aktiviti buat kuih ialah aktiviti carik kasut raya untuk these kids. So last minute kan..
Hubby punye style.. The more last minute u shop, the merrier it will be.
Nyampah kan..Redho jelahh..
Punyela ramai kat Jusco.. tapi seb baik kami berjiran.. so tak penat sangat!! 


Kiss sangat malas berjalan okay..! Kaki dia ada batu terikat kot..
Then, tgh tolak dia terserempak dangan her schoolmates..punyela dia malu dok dalam troli tu.
Merah padam muka.. Siap nak melompat turun. Tapi dah terlambat la.. Hahahaha.. 
Serves You right, baby!
Muka si kecik tu happy gile kan..  memang dia takkan duduk dalam seat troli tu. tak pernah berjaya.
Posisi ni juga yang dia nak.. 
I jalan jauh-jauh... 


okay..biskut ni sedap. dah habis half balang!  sempat ke raya..? 

Wallahu'alam


Saturday, 27 July 2013

Pray for Mesir!


  • Ucapan Dr Morsi :

    Sesungguhnya,
    Aku melalui jalan-jalan yang sukar sangat,
    Bukanlah aku mahukan jawatan sebesar ini,

    ... Bukanlah aku dambakan kedudukan teratas sebuah negera, 
    Bukanlah impianku untuk menjadi orang pertama harapan rakyat, 

    Keberadaaanku adalah kerana Allah mahukan agama ini dijaga, 
    Kerana agama ini sahajalah penyelamat segala, 
    Kerana kebenaran ini sahaja yang membuka mata, 
    Menyedarkan hati-hati yang kebutaaan agama, 
    Islam ini bukanlah semata-mata luaran pakaian sahaja, 
    Islam ini bukanlah pada percakapan dan manis tutur kata sahaja, 
    Islam ini perlu bergerak seiring dengan iman, 
    Iman yang membuktikan segala kepatuhan agama, 
    Kerana dalam setiap apa pun, 
    Sama ada hati, 
    percakapan, 
    ataupun perbuatan, 
    itulah islam bagiku, 
    Kaffah menyeluruh, 
    Kita bukan islam biasa-biasa.

    Maka itu yang aku mahukan ianya berlaku dalam negara kita,
     Segala macam korupsi yang ada, 
    Apakah dianjurkan islam?
    Dengan segala hak rakyat menjadi hak milik orang-orang besar, Adakah itu yang islam harapkan?
    Orang-orang miskin di tepi jalan, 
    semakin ramai yang menganggur, 
    jenayah dan maksiat, 
    berpeleseran seperti syaitan, 
    Apakah itu yang islam anjurkan?
    Itulah yang mahu aku baiki, 
    Untuk semua rakyat di negara ini, 
    Kita ada agama yang memimpin hidup kita, 
    Kita ada Tuhan yang akan menilai tingkah laku kita, 
    Ingat hari kiamat akan muncul, 
    dan semuanya akan dipertontonkan semula.

    Aku memohon ampun atas kelewatanku, 
    Untuk mengurus negeri ini, 
    Aku mengetahui batasan aku, 
    Aku mengakui ketidakmampuanku pada sesuatu perkara, 
    Namun, 
    ku mengharapkan, 
    kamu membantu aku, 
    Bersama-sama kita bangunkan negeri ini, 
    Jika tidak ada sokongan kamu, 
    Aku tidak akan berada di sini, 
    Ku hanya memohonkan sabarmu, 
    Ku hanya memohonkan komitmenmu, 
    Ku hanya memohonkan bantuanmu, 
    Bantulah aku untuk kita bina negara ini bersama, 
    Kerana ianya bukan hak mutlak diriku, 
    Dia adalah milik kita bersama, 
    Tetapi keadaannya tidak demikian, 
    Kau malah menuduh aku bermacam-macam, 
    Sikapmu yang tidak sabar, 
    Ianya hanya merugikan kita.

    Maka, 
    aku hanya mengharapkan Allah yang satu, 
    Untuk membantu perjuanganku ini, 
    Kerana Dia bersikap tidak pernah meninggalkan hambaNya, Maka aku hanya berpegang dengan taliNya, 

    Allahumma, 
    bantulah aku Ya Allah, 
    kerana aku membawa agamaMu,
    Allahumma, 
    sentiasalah bersama-samaku Allah, 
    untuk memimpin negara ini, 
    Allahumma, 
    kerana cukup kekuatanMu ya Allah, 
    maka aku merasa Kau mencukupi untukku.

    Bismillahi tawakkaltu 'ala Allah, la haula wa la quwwata illa billah!

    Ucapannya seakan-akan ucapan yang pernah dilafazkan khulafa' arrasyidin ketika dilantik memimpin ummah, penuh tawadhuk dan menyandarkan kembali kekuasaan kepada pemilik sebenar kuasa, Allah s.w.t.. oleh Harian Islam Dot Com

    Ucapan Dr Morsi :

Sesungguhnya, 
Aku melalui jalan-jalan yang sukar sangat, 
Bukanlah aku mahukan jawatan sebesar ini, 
Bukanlah aku dambakan kedudukan teratas sebuah negera, Bukanlah impianku untuk menjadi orang pertama harapan rakyat, 
Keberadaaanku adalah kerana Allah mahukan agama ini dijaga, Kerana agama ini sahajalah penyelamat segala, 
Kerana kebenaran ini sahaja yang membuka mata, 
Menyedarkan hati-hati yang kebutaaan agama, 
Islam ini bukanlah semata-mata luaran pakaian sahaja, Islam ini bukanlah pada percakapan dan manis tutur kata sahaja, 
Islam ini perlu bergerak seiring dengan iman, 
Iman yang membuktikan segala kepatuhan agama, 
Kerana dalam setiap apa pun, 
Sama ada hati, 
percakapan, 
ataupun perbuatan, 
itulah islam bagiku, 
Kaffah menyeluruh, 
Kita bukan islam biasa-biasa.

Maka itu yang aku mahukan ianya berlaku dalam negara kita, Segala macam korupsi yang ada, 
Apakah dianjurkan islam?
Dengan segala hak rakyat menjadi hak milik orang-orang besar, Adakah itu yang islam harapkan?
Orang-orang miskin di tepi jalan, 
semakin ramai yang menganggur, 
jenayah dan maksiat, 
berpeleseran seperti syaitan, 
Apakah itu yang islam anjurkan?
Itulah yang mahu aku baiki, 
Untuk semua rakyat di negara ini, 
Kita ada agama yang memimpin hidup kita, 
Kita ada Tuhan yang akan menilai tingkah laku kita, 
Ingat hari kiamat akan muncul, 
dan semuanya akan dipertontonkan semula.

Aku memohon ampun atas kelewatanku, 
Untuk mengurus negeri ini, 
Aku mengetahui batasan aku, 
Aku mengakui ketidakmampuanku pada sesuatu perkara, Namun, 
ku mengharapkan, 
kamu membantu aku, 
Bersama-sama kita bangunkan negeri ini, 
Jika tidak ada sokongan kamu, 
Aku tidak akan berada di sini, 
Ku hanya memohonkan sabarmu, 
Ku hanya memohonkan komitmenmu, 
Ku hanya memohonkan bantuanmu, 
Bantulah aku untuk kita bina negara ini bersama, 
Kerana ianya bukan hak mutlak diriku, 
Dia adalah milik kita bersama, 
Tetapi keadaannya tidak demikian, 
Kau malah menuduh aku bermacam-macam, 
Sikapmu yang tidak sabar, 
Ianya hanya merugikan kita.

Maka, 
aku hanya mengharapkan Allah yang satu, 
Untuk membantu perjuanganku ini, 
Kerana Dia bersikap tidak pernah meninggalkan hambaNya, Maka aku hanya berpegang dengan taliNya, 

Allahumma, 
bantulah aku Ya Allah, 
kerana aku membawa agamaMu,
Allahumma, 
sentiasalah bersama-samaku Allah, 
untuk memimpin negara ini, 
Allahumma, 
kerana cukup kekuatanMu ya Allah, 
maka aku merasa Kau mencukupi untukku.

Bismillahi tawakkaltu 'ala Allah, la haula wa la quwwata illa billah!

Ucapannya seakan-akan ucapan yang pernah dilafazkan khulafa' arrasyidin ketika dilantik memimpin ummah, penuh tawadhuk dan menyandarkan kembali kekuasaan kepada pemilik sebenar kuasa, Allah s.w.t.. oleh @[495015110556413:274:Harian Islam Dot Com]

    Hmm.. dimana lah dia sekarang..? hidupke.. matike dalam tahanan entah dimana?? semoga dalam lindungan Allah S.W.T Wallahu'alam..


    ps- Aurora Collagen, Aurora Slim, Aurora Sx dan Dara. dpatkan Harga diskaun disini...


Thursday, 25 July 2013

Resipi Puding Roti Marble Mudah


Okay.. lets put the recipe here.. i memang suka puding ni. especially bulan puasa of course.
First time buat resepi from my mum.. 
Then.. i letak mana ntah..ta ingat.
But still remember the basic ingredients which is consists of 4 slices of bread, susu sejat..etc

so, just google the recipe yang nearer. 
And i pilih resepi from Hana la... Blogger terror2 masak ni..
Credit to her.. Her link..:) 

And i copy paste here for my future reference. 

RESEPI PUDING ROTI MARBLE COKLAT
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan

  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 10gram serbuk agar2 @ sepeket
  • 1/2 cawan gula - bleh kurangkan
  • 2 sudu besar butter@marjerin (cairkan)
  • 31/2 cawan air= hana gune cwn biasa 230ml
  • 2 sudu besar serbuk koko @ coklat emulco- hana campur coklat Hersheys




Cara-cara
  1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 dan gula ke dalam periuk.
  2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih tadi.
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih lagi. matikan api.
  4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. (Jika menggunakan serbuk koko, bancuh dahulu dgn sesudu air panas jadikan pes agar tidak berbiji2@bergentel2 serbuk koko tersebut).
  5. Ambil sesenduk warna putih@plain dan tuang di tengah2 loyang. kemudian ambil sesenduk warna coklat, tuang di atas warna putih@plain tadi. biarkan puding gerak sendri ke tepi. tak payah ratakan atau kacau. ulang smula kaler putih@plain dan buat hingga habis.. ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan cepat sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
  6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam.
  7. Nota : Kemanisan puding sila ejas ikut selera masing2. dan bagi yang kurang gemar berlemak, kurangkan sukatan susu pekat.




ps- i divided to three portions to get 3 differents colors.. just to please my princess Kiss. hahaha. Tapi i lebihkan yang putih sebab dulu pernah buat divided with equal portion.. then the choc tu become very dominant lah..hence the pudding semua turned into brown.. i keras tangan.

pastu kena buat cepat-cepat la pulak kalau tak nanti mengeras.. agar-agar kan cepat keras even in the room temp. Dahla tak jadi marble nye.. because i had to dump all in half way tu.. terror kan! well.. i terpaksa pause half way entertain fakhry.. nak sibuk sekali..

but i rasa the final result that pudding become artistic juga, what!! Natural marble gitu... lalalala.

janji boleh makan..
(ayat penenang untuk si failure buat marble zebra)..

Alhamdulillah.




Wednesday, 24 July 2013

Iftar at Kampung - Day 2

Day 2 at kampung..!
Ni table setting untuk makan sahur..
i paling excited makan sahur rather than berbuka..
takde masalah takde selera bersahur.ok je boleh makan.
kalau sahur tak best, tak semangat nak puasa nanti.

It was a seafood night.



Udang goreng tripple xl, ikan nyok-nyok kari and sayur baby sawi dan sambal belacan with nasi fresh berwap!
i tak pernah segigih ni prepare makanan sahur.. tunggu Kiss start puasa kot.
yeke masa tu rajin? tapi biasa untuk anak.. ok kot, insya -allah.
Usually, i just cook satu lauk and satu sayur.. masak dengan super duper simple.


My brother bring from kota kinabalu.. . rezeki jangan ditolak.
tapi i makan satu dah kenyang.. caner?



The second day's Iftar.
My mum's Nasi daging.. kueh dan muih from Param again, Laksa Kuale, Popia..
yang i ingat kali ni beli air katira and cendol.
And Acu buat Jelly Kelapa..
Gigih my brother kait kelapa muda pagi tu.
macam tak percaya takde amik gambar.. padehal banyak je. tula bz kan..
kalau tak boleh share resepi sini. huhuhu.
sape nak jadi my asistant photographer?? takde gaji.



The nasi daging's friend.
Paru masak hitam.. masak tanpa bawang or tumis. Senang and sedap. tapi tak tau resepi. NAnti tanya.
macam stress pulak...so many things i wanna know with so little time.
Bulan puasa bz kan..
sebab tak cukup tido kot.
Sebelah tu Ayam Masak Kurma. I cook with mak kat sebelah in the afternoon.
For the kids lunch.
First time masak kurma i rasa sedap.. selalu i masak kurma horror je rasa.
Tercair la.. takde rasa la..
Maybe mak dok menyelia kat sebelah while she busy buat benda lain, tu yang ok sikit tu.
Kurma ni is her expertise.



From Param with love. Again kuih murah. Jangan lepasakan peluang.
Popia tu i line up beli ye. Memang panjang barisan. Sebab memang la terbaekk.
Dari zaman bujang dok makan popia ni je sampai dah beranak pinak ni.



Fateh and Kiss sementara tunggu waktu berbuka puasa..
masa ni dah tinggal berempat.
One family dah balik.. So macam dah quite sunyi.. 
and the kids dah start behave sebab geng dah tak cukup.
Diaorang ni kalau tak cukup korum elok je perangai masing-masing.
kalau cukup.... haishhh.. macam nak roboh rumah.


tunngang terbalik gambar.
My sis goreng keropok lekor Ganu. Panas-panas Kis makan.
Berbuka je terus i makan ni dulu while its still hot.


That day, gambar Fakhry semua dapat gambar from his back je.Payah betul nak stand still.
Takde kerjasama langsung. 


Auni baru lepas mandi..Tidur siang lama tu....


Badak Berendam cukup zat..
my mum ajak buat badak berendam.. ok so i tolong. tapi actually dah penat sebab pasang langsir that morning. bukan langsir baru pon.. my mom nak basuh. 
tapi takpela.. boleh makan kan,, i suka makan,.
then bila bancuh tepung pulut tu, boleh i terlebih air... then nak pekatkan balik memngla tak boleh sebab tepung pulut tu dah habis.. uwaaa.
then, my mum got this idea, so we try to firm the batter a bit by heating it on the stove la.
memang jadi. tapi melikit la sikit..
i pon dah tak larat nak tengok. hati dah kecewa..badan nampak katil je. sebab tghr pun tak sempat rest, hubby ajak keluar la pela...
so, my hero Fakhry mintak susu terus i blah.
End up my hubby and my niece Fateh finished the task, buat bulat.. besar-besar tu.
Tq si tomei fateh tolong mak lang and hubby..jangan serik.

tapi i dah fahamla method buat badak berendam ni. senang je.
bancuhan tepung pulut + air, isi inti gula meka or kelapa, pastu kukus dalam santan in a loyang.

Malam pas Iftar.. terus shut down diri sendiri.. Fakhry pon i tidurkan cepat-cepat.
sian.. tak cukup tidur siang tu. dahla sekarang tidur sekali sehari.

Hubby balik terawikh kejut, so i boleh makan lagi.. Ikut hati i nak bersama katil je..
i bangun  memikirkan fakhry dah reverse cycling sepanjang ramdhan ni. Means i concentrate menyusu malam lebih banyak dari siang. every 2 hours i woke him up to bf him.. so siang dia makan lebih..susu kurang. camtula tips bulan ramdahan ye puan-puan.
to make sure your baby still dapat susu cukup.. tapi make sure ade botol air bawah katil.. 
paksa diri minum juga after feeding sessions.. so next 2 hours, boleh feed the boy lagi.
Insya-allah, bila siang baby takde paksa nak susu sangat.. maybe Allah saw the effort during the night, so He helped to ease the tasks during the day time by making the situation manageable. takdela nanti kita dahaga sampai nak tercabut anak tekak and baby asikla nangis lapar susu and end up mummy pun cry sama n buka puasa ..
Boleh pahamke.. but trylaa.. it works on me, atleast.
theory mak branak dua.. kakakaka

the next day..pagi-pagi dah balik.
lagipon dah tak best nak sambung cuti... subuh-subuh dah dapat sms from a friend..
malas nak cerita..
but i guess even dah lama kenal.. when its all about life, its surely reveal the true color of somebody.
i dont'mind..but takottla
huhuhuhu
kadang-kadang sesuatu memang diluar kawalan kita.. memang salah sendiri lah.
pengajaran hidup yang berguna, i guess.

Alhamdulillah..sujud syukur bila semuanya sudah termeterai dan terlaksana 

Wallahu'alam.







Tuesday, 23 July 2013

Iftar di Kampung - Day 1


Selepas penat berbuka puasa dengan makanan masak sendiri di perantauan, marilah kita berbuka di kampung. last weekend punye cerita.. balik to my hometown, Kuala Kangsar.

Punyelah i dah tahap malas nak masuk dapur,,ajak hubby bertolak 3 pagi, so dapat bersahur di RnR Tapah.
Pastu konon tak larat travel siang hari sebab tak boleh minum or makan jajan in the car.

Alasan diterima.. siap beg..start the engine.. hubby angkat Kiss from the bed, while me carry fakhry diam-diam and into the car. Bibik kunci pintu.
Fakhry continue slept safe and sounds tapi Kiss terjaga and tak boleh tidur terus till we reached Tapah.
But no complaint from her..sebab dia suka balik kampung.



Petang sabtu .. 
lepas memborong segala kuih kat Param kuala, singgah Secret Recipe beli kek birthday untuk si Fateh and Fatihah..
macam rombongan we all pergi Pasar Ramadhan.. berhimpit2 satu kereta ..dengan my brother's family.
gigih cari seseuap nasik..nak berbuka!
btw, FAteh is 4 years old and Kiss, 5 la.. their birhday's gap less than10 days je.
Harus la combined the cake. Jimatkan  duett selagi terdaya.
Cake pun Acu yang belanja.. lagi mak bapak nye nak berkira..kenapa lah pulak kan.
hehehehe.


The cousins.. Takde dalam gambar Auni sebab she stand just opposite me. Tak nak bekerjasama bila mintak pindah duduk depan.
masa ni semua berebut nak potong the cake, so they decided to cut together..
so tengah berhempas pulas nak try holding that knife nicely.
From left : presenting.. Fakhry, Alif, Fatihah Kiss, Fateh, Luqman and Nain.
Selamba diaorang buat birthday party di siang hari bulan Ramadhan kan...! 
terbaikkk.


All time favorites.. Chocolate's Indulgence.
The only flavor that will acceptable by all...regrdless age and gender.


hahahaha.... the kuehss
Murah gila okay kueh mueh kat kampung. sunnguh tak adil. 
That kuih sampan(limas) .. rm2-6pcs (besar tau..bukan cinonet like kl's version and pakai santan banyak)
Ketayap Rm2-7pcs, Cucur Badak - Rm2-7pcs, CAra berlauk - Rm1-4pcs, Yang putih tu kuih dangai..
not sure negeri lain ade ke tak.. basically kelapa parut dibakar dengan air gula in a mold..
semua murahla ..dahla besar .. lopes.. lepat. lagi satu tak ingat nama..
tapi macam kuih sampan.. memang kuih orang kuala je.. kat mana-mana tak dapattttt.
eksyen pulak 



Hmm the table setting.. Combine 2 meja okay. Ni baru 2/3 long..Tu pun budak tak masuk. sebab tak puasa.
Seat untuk adult yang berpuasa jew.
Mertabak Sabar Menanti.. Dah bertahun-tahun makan mertabak ni. Besar and tebal.
Harga pon dah naik tahun ni.. Pasrah jelahh.
Sebelah Mertabak tu my mum's kerabu taugeh.


The dessert ..
Buah Kanta..tahu ke?? Actually dia adalah buah nipah.. Hmm, penyediaan.. beli, masak dengan air gula.. letak food colouring pink.. warna asal, putih je.. rasa dia kenyal-kenyal macam tu.
And this year, my mum beli sebab ade orang kata makan buah kanta adalah petua hilangkan sakit lutut.
hehehe


Nasi minyak combo from masjid.. 
Sambal goreng jawa tepi tu sedap sangat siap ada paru lagi, daging masak itam pon sedap, kari ayam pun sedap.. kalau masjid kl apesal macam lauk katering indon masak je.
bezalah orang kampung masak ..


My mum's signature dish.. bubur lambuk. Kat sana panggil kanji.
memang setiap bulan puasa mesti ade turn this menu..
nanti i share her recipe and for my future reference. 
because i got my own in house customer yang suka bubur ni.
dua budak kecik ni laa..

Maka berbuka lah kami dengan jayanya..
Tengah malam after hubby balik terawikh, makan cake secret recipe tu pulakk.
syahdu je.. menambahkan kolestrol.
baru hilang 2 kg 10days puasa.. 
kejap je i ganti balik.. 


Pas berbuka.. kitaorang dah start main bunga api..tak dapat ambik gamba banyak.
masa ni la.. memory card dah penuh.
jenuh delete pictures dulu..
by the time dah clear the memory card, semua dah abis main ..
naseb sempat ambik gambar si kecik ni first time pegang bunga api.. 
Tapi bibik la yang dukung..
i tak pernah nak ade gambar2 masa penting ni.. sebab i official family photographer kan..
lantiklah diri sendiri.. asalkan budak ade gambar sudah..
layannn..



Another gambar gegar.. layannn... bersyukurla ape yang ada.

Alhamdulillah.


Posh Me Up

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...