Monday, 29 April 2013

Strawberry Yogurt Popsicles and a Match


Well owh well..
so, the popsicles fever still didn't end yet..

Just bare with the entry larrr
coz this ice pop taste scrumptiously yummy yet nutritious.
with strawberry bits in..!
I guess, frozen yogurt will never let you down..emmmm



It was the mixture of full cream milk, strawberry yogurts and 2 tablespoons of honey.

Just measure your container volume and prepare the mixture accordingly.
Mine were 100ml each which means i need atleast 400ml of mixture.
Checked the yogurt weight and add the remaining ingredients to the right amount...

Mix it, Pose for a picture, Freeze it and Wait
Makan kacanglahhhh..



When i grown up.. i will play better than them..

Citer lain.. in the evening we took them for a walk and there's a soccer match to watch..
ala..kat padang nearby.. to relese their stress!!
apa yang stress sangat tak taulahh..



tak abis-abis la cabut rumput..

the game nearly started..
bila dah start.. he gave his full concentrations tau..
siap.. angkat-angkat tangan.. jerit-jerit..angkat kaki sepak-sepak angin..
emotional larr
(i think he cursed the player on his own unique way la )
haishhh


Kiss found her spot to hangin' around..
the dustbin holder...
and felt proud about it..
errgh..

Daaaa.











Sunday, 28 April 2013

Daiso @ Jusco AEON AU2.. Yes!!

Yeay..
Finally, Daiso opened their new store around..



Biasala.. cheapskater !!
super lovess on Daiso stuffs..
for those who never heard of Daiso,
Daiso actually came from Japan selling, ranging from household items,toys to any cute stuffs you can't even imagined
 like washing sponges decorated and shaped like a cake??
(don't worry, i didn't wasted my money on that..cuci mata jer)

lots of cool and fancy beneficial stuffs with flat prices RM5 on every item.

Lalalala..
pasni tak yah pi jauh-jauh lagi as far as to Ikea or Pavvi.


baking tools..
Me and Kiss salivating on these tools..
so, many cuties here like fancy donut moulds, cookies cutters, pancakes shapers, cupcakes liners...endless lists..

ice..ice..mummies..
 i used to spend a lots on this stuffs larr
to store the milk at work dulu..
here..rm5 only..huhuhu

i bought that in the yellow circle... it said suitable for the feverish kids..
just lay them down on it to reduce the temperature..
yelahh.. whatever..dah beli ponn.

Daiso's 'cool fever' patches pon ade..
cheaper babe.. *wink

Kiss fav!!
That colourful cloths are actually felts.
for artsy hands.. which Kiss extremely believed she is...
hmm
so, i bought her origami papers instead..
tu, yg dalam circle tuu.

Cosmetics..
its good to browse here..
there's a collagen masks with a pack of 3 sheets..
but not so sure the ingredients listed..
unless you read japanese larr
so, "halalan toiyiban" tu diraguii
huhuhu
kalau tak my face dah sehalus minah jepun dah..


2 floors to cover....


sedapp  tau, sits on this machine.
RM1 for 3 minutes..
hilang lenguh-lenguh satu badan..
me and hubby take turns lar..
cer try..

items for the day.. some, not in the picture..
origami,cookie cutter, ankle guard, cards organiser for me.. cute kann english style lagii, and a baking rack.
that ankle guard got FIR supporter..
saje..for my stress feet..

Fits nicely into my Chefel..
yeay.
Later, boleh lar bake crispy chicken ..!!
i dah jarang sgt goreng ayam utk budak..oily
.ececechh
 selalu bakar je.. but kalau pakai oven lama sikit kan..
using this induction thingy.. cepat..!
but the chicken will turned out soggy from the chicken licquids..
tak dapat
that "deep fries-crispy" effects on the chicken..
hopefully,
this rack help..!
the chicken will no longer soaking while cook in..

nanti i share bila i masak later2..hehehe

Alhamdulillah..

bye!

ps- Aurora Collagen, Aurora Slim, Aurora Sx dan Dara. dpatkan Harga diskaun disini...
betul-betul diskaun hebat tau...contact i













Tuesday, 23 April 2013

With less than RM10 what can i eat???

So, you left with RM10 and still wanna eat something delich..??
No problem..
We are lucky.. KL is a placed spoilt with abundant choices from street foods to luxurious ones.
sedap or tak.. nasib badanlah kan..

Well, nothing fancy here..
kata less than RM10.
what did you expect??

Just a compilation of food pictures on foods which i already digested..hehe
Streets food, pasar malam... fast foods
for the feast of our eyes..


Takatao for minum petang @ Wangsa Walk - 5 pcs for RM4.90

Pulut Kuning & Rendang Daging for breakfast @ Pasar Tani -RM5

Okinomiyaki Aeon Wangsa Maju - RM4.90

Burger King -RM5.95 Lunch Set
Just like McD yo!


KeowTeow Goreng Mamak
Tesco Ampang early in the morning before grocerries shopping with hubby.



 
Burger Bakar @ Sunway (ta ingat brand ape) - RM9.90

ok.. nanti sambung.. penat resized and cropped gambar, ada banyak lagi..
nanti sambung..

ALHAMDULILLAH..







Monday, 22 April 2013

Chocolate Popsicles for Dummies :)

Sorry my dear Smarties ...
The title sounded a little bit harsh larr 
No offends.. 
 just the steps were so simple
 and, being amature like me..  i still googled the recipe..lorr.
So,Whoose the dummy here??



Why popsicles?
Eversince we downloaded a simulation game, Popsicles Making Apps on the Ipad,
Kiss insisted to make those ices on her own.
She also watched youtubes like hundreds times for the recipe..
Ciann..layannn kan.
i pun teringin..tettt

Okay..lets go for the very first step.

Assembling the ingredients.

 Any chocolates bar or cooking choclates, 320ml full cream milk, 2 tablespoons of condensed milk
and
a Popsicles Container!!
we got it from Daiso..RM5 larr


Heat the milk and condensed milk, take it away from stove and threw the chocs pieces in.
No need to simmer the milk just warm enough to melt the chocs only.
Kiss took part from here,
whisked it untill fully incorporated.



Each Popsicles only needs 100ml of any your favourites mixtures..!

we did put some choc chips into the bottom of each container before pouring the liquids in.


Let it rest in the freezer overnite or atleast 4-6 hours.

Then, enjoy it on the hot sunny day..!

Si manja kakak..
So.. manja to his sister..


See... sekejap-sekejap datang mintak kakak suap..
cute.

This one was 'sirap bandung' version.
But, i still used full cream milk sebab nak bagi bebudak kann..

Next, we are going to make Nutella popsicles.. lalala

Its nothing near to a super yummy desserts,
but the process-making and delegating tasks to her really made her day.. making her feels important.
plus..
 this is another way to bond with your kids..
chewahhhh.. chewahhhh..

Try eh..











Sunday, 21 April 2013

Deeper Conversations by....

sape suka lagu Yuna.. Deeper Conversations tu, sila angkat tangan..! saya sangattttt sukaaa...
unfortunately, this deeper conversation was just between me and Kiss.. jeww



One day, lazying around..
Mama : Kiss kakak, Fakhry adik.. so, sape keluar dulu dari perut mama?
Kiss : Papa!!
Mama : errghh.. ?

One day, after taking bath..
Mama : Kiss, cepatla sapu lotion
Kiss : Tanak.. (while run here and there)
Mama : Tengok, adik rajin pakai lotion.. kulit dia halus, lembut, licin.. takde parut..
Kiss : Tapi kulit kita putih lagi..
Mama : Cheh..

One day, in the car on our 'balik kampung' trip. Stop at Sungai Buloh RnR, bought her Dunkin Donuts.
Mama : Kiss, kita balik kampung ni Fateh and Luqman (her cousins) takde tau. School dia tak cuti.
            (takut dia rasa sedih je nanti, geng takde)
Kiss : Yeay!!
Mama : Kenapa happy?
Kiss : Selamat donut kite...
Mama n Papa : Laaaa..

One day, while feeding her lunch
Kiss : Mama, nak ayam hari tu.. yang putih-putih tu
          (referring to ayam percik kelantan,  i bought for her when she was very sick, 'cherry berry' 
          muntah2 to boost up her appetites. its her fav!)
Mama : Makan jelah ayam ni..!!  ayam tu mama beli kalau Kiss cirit jee.. ( malas nak layan laar)
The next few days...
Kiss : Mama.. nak makan ayam CIRIT.. sedapla ayam CIRIT tu..
Mama : Aiiyo.. nama dia ayam PERCIKla Kiss.. *pengsan

One day, while watching kids tv programme 'bout growing up
Mama : What are you going to be when you're grown up?
Kiss : POP STAR !!
Mama : Ape ?? Sebut lagi sekali..!! (mode : angry)
Kiss : Tak..tak.. jadi "Tanyalah Ustazah" , adik jadi "Tanyalah Ustaz"..
Mama : Ha... okla, Thats better..

One day, we realised there's a sweet in his mouth. Donno where he got it..
Mama : Abissla...keluarkan adikk.. nanti cekik
Bibik : Nak buat macammana ni kak.. (*so panic dey!)
Mama :  eh.. eh.. macam nak telan tu.. ( fakhry still shut his mouth tightly)
Kiss : wuaaaa... (started to cry) tanak tengok..tanak tengok...! (continue crying hysterically, not helping at all)
Finally after we manged to take the sweet out from his mouth..
Mama : Nape Kiss nangis tadi?
Kiss : Kita takut.... adik cekik
Mama : Alololo..










            




Saturday, 20 April 2013

Kek Lapis Kukus Cream Cheese


 This cake was so yummy.. chocolates and cheese were such a GREAT Combo..huh..
They complements each other very very  well.. lala la
like best friend forever... hihi

Plus..
Instead of baked it in the oven.. this was a steamed cake, made it so moist and rich.. puddingly like..
 i already baked it twice.
First time, with a medium heat which only needs 10-12 minustes for each layer..

while

the Second time,
with a low heat, which need nearly 25-30 minutes for each layer.

I got high rised, fluffy, spongy cake by steaming with the low heat
 while
with medium heat the cake was much more dense and moist.

Me and my mum absolutely prefer the first method..
Medium high steam, fast cook and get a moist and brownies like cake.
Yummmss

Definitely, we are not a spongy cake lovers.. haha

Try it.. 
Steam it with your preference end result ..:)

and don't forget to cover with foil on the cake while u steam it or else your cake's top will end up with curvy mountains on it..
just like mine..
huhuhu

ps-i dah tahu..tapi still buat-buat tak tahu..wawawa


I followed the recipe from Hana Kanazawa's Kitchen. Her's, of course were much much more presentable lah.. *shy  Here's the link :)

And i copied for easier future reference.

Kek Lapis Kukus Cream Cheese

BAHAN A
  • 250 gm cream cheese
  • 60 gm gula halus - hana kurangkan 50g shj
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar air
  • 1 sudu besar tpng gandum
Cara-cara
  1. Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
  2. Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
  3. Biarkan sebentar.
BAHAN B (KEK)
  • 2 biji telur
  • 1 cwn gula halus
  • 1 sk vanilla
  • sedikit garam
  • 1/2 cwn air panas didih
  • 1/2 cwn cwn susu segar/cair
  • 1/2 cwn minyak jagung/masak
  • 1 cwn tpng gandum*
  • 3 sudu besar sebuk koko*
  • 1 sudu kecil baking soda*
  • 1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)
Cara-cara
  1. Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
  2. Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
  3. Masukkan air panas,susu dan minyak.
  4. Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.
  5. Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian.
CARA MEMASAK
  1. Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana je.
  2. Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak.
  3. Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
  4. Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
  5. Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
  6. Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.



ps- Aurora Collagen, Aurora Slim, Aurora Sx dan Dara. dpatkan Harga diskaun disini...
contact i untuk diskaun berganda...


Wednesday, 17 April 2013

Celik Hati bersama Professor Dr. Muhaya Mohamad

Jom kita audit diri bersama Professor Dr. Muhaya Mohamad malam ini.
She is Such an Inspiration.. Subhanallah





Setiap Khamis , 9.30malam  TV9
Siaran Langsung..
 boleh Tweet, Instagram, Call and facebook..oh..E-mail juga semasa siaran berlangsung
Canggih sekarang ye..!

Actually ni dah episod ke-3.
I just knew about this programme.
Ketinggalan keretapi..
but still.. not too late



Hopefully tak tertidur terus masa tidurkan Fakhry nanti.. hehehe

Tuesday, 16 April 2013

Tips membuat anak rasa disayangi !!

"IBU2 BAPA2 SEMUA, mari kita gembirakan hati anak syurga ini, insyaAllah pasti ada balasannya..tunggu dan lihatlah. Bila mereka dewasa, mereka akan menggembirakan hati kita sebagaimana kita menggembirakan hati mereka tika kecil ^_^"Sumber: Pn Jamilah Samian iluvislam.com

Yes, this simple board had made their day!! Layan kan jelah..

Hmm..That's simple.
Mereka tak perlukan layanan bertaraf 5 bintang.
Baju berjenama, Mainan penuh setaman
Percutian mewah, Sambutan hari jadi ribuan tetamu
Jom gembirakan mereka..
Sementara mereka masih kecil dan mengharapkan kita..
Sementara mereka belum mampu berdikari
Sebelum terlambat..
Sebelum mereka dewasa...
Peringatan untuk saya dan Hubby..
Insya-Allah

 i got this article from iluvislam.com

6 CARA MUDAH MEMBUAT ANAK DISAYANGI

Anak yang enggan solat, keras kepala, tidak mendengar kata dan gemar bergaul bebas – ini hanya sekadar beberapa masalah yan...g dihadapi ibu bapa. Tahukah anda, salah satu cara paling efektif untuk membuatkan anak lembut hati dan mudah mendengar kata ialah dengan membuatkan dia merasa disayangi?

Sebenarnya membuatkan anak merasa disayangi tidak memerlukan wang ringgit atau perbelanjaan yang banyak. Tidak perlulah anda membelikan hadiah yang mahal atau percutian yang menelan perbelanjaan yang besar. Malah, sekiranya kita membuat anak kita berasa tidak istimewa sepanjang tahun, barang mainan yang mahal atau jamuan hari jadi yang dibuat di hotel lima bintang tidak akan dapat mengubah perasaan yang dirasai anak kita itu. Apa yang penting dalam jangka masa panjang adalah perkara-perkara kecil yang anda lakukan setiap hari.

Ada enam cara mudah yang boleh anda lakukan untuk membuatkan anak merasa disayangi:

1. Ucapkan kata-kata sayang terutama di kala dia sedih

Anak-anak perlu mendengar ucapan kasih sayang ini lebih-lebih lagi sekiranya mereka sedang mengalami masalah atau kemurungan. Contohnya, apabila berlaku sesuatu kejadian di sekolah yang menyusahkan hatinya. Pada saat-saat duka seperti ini, dia perlu tahu yang anda sentiasa di sisinya untuk memberi sokongan kepadanya.

2. Tunjukkan yang anda gembira apabila berjumpa dengannya

Serlahkan wajah riang ketika menyambut anak anda pulang dari sekolah, umpamanya. Tunjukkan keceriaan bila anda pulang dari bercuti ataupun dari pejabat. Katakan yang anda merinduinya.

3. Perhati dan akui perkara-perkara baik yang dilakukannya

Ibubapa selalunya bertujuan baik apabila menegur kesilapan atau kesalahan yang dilakukan oleh anak-anak mereka, kerana berharap anak-anak tidak akan mengulangi kesalahan itu lagi. Tetapi teguran-teguran ini mengecewakan anak-anak apabila ibubapa tidak nampak dan tidak memuji perkara-perkara baik yang mereka lakukan.

Anak-anak akan berasa kurang bersemangat dan mungkin akan cenderung melakukan perkara-perkara yang buruk hanya untuk menarik perhatian ibubapa. Apabila memuji anak anda, berikanlah kata-kata pujian yang khusus dan jelas serta ikhlas kepada mereka. Sebagai contoh, "Mama gembira sebab Lan mahu berkongsi biskut coklat cip ini dengan nenek" atau "Rajin anak Papa menyimpan semula buku-buku itu setelah dibaca" atau "Papa seronok tengok Liza melukis dan bermain dengan adik."

4. Dengarkan kata-katanya

Apabila anak bersuara dan ingin memberitahu anda sesuatu perkara, tumpukanlah perhatian dan dengarlah apa yang ingin dikatakannya itu. Lihat wajahnya dan hindari diri daripada menyampuk sehingga dia selesai bercakap. Mendengar bukanlah sekadar mendengar dan mengangguk sahaja.

Satu cara untuk menunjukkan kepada anak yang anda betul-betul mendengar apa yang dikatakannya adalah dengan bertanya soalan seperti "Jadi Faris ambil pen kamu tanpa kebenaran kamu?" Mendengar tidak bermakna anda mesti bersetuju dengan apa yang dikatakan oleh anak anda. Tetapi dengan mendengar, anda boleh membantu anak anda meluahkan isi hatinya serta membuatkannya berasa lega dan tenteram kerana anda mengambil berat di atas kesejahteraannya.

Anak anda akan berfikir, "Mama/Papa mengambil berat terhadap diri saya, jadi saya tak perlu bimbang." Anak anda perlukan keselesaan emosi seperti ini. Kadangkala anak anda perlukan anda mendengar pengakuannya. Ini berlaku kerana mungkin dia merasakan yang dia telah melakukan satu kesalahan dan kesalahan ini membuatkan dia berasa resah gelisah. Sekiranya ini terjadi, kawal diri daripada memarahinya. Sebaliknya, pujilah dia kerana bersikap jujur dan berani berbincang dengan anda. Dia perlu tahu yang anda tidak memandang rendah kepadanya hanya kerana dia telah melakukan kesalahan. Ini bermakna, walaupun dia telah melakukan kesilapan, anda masih menganggapnya istimewa.

5. Luangkan masa untuk melakukan apa yang diingininya

Kanak-kanak mengaitkan kasih sayang dengan perbuatan. Lebih-lebih lagi kanak-kanak kecil, mereka tidak begitu tahu untuk menjelaskan ungkapan ini, tetapi mereka tahu apa itu kasih sayang. Bagi kanak-kanak, kasih sayang adalah apa yang dialami dan dirasainya atau apa yang dilihatnya dilakukan oleh orang lain.

Apa yang anak anda mahu lakukan bersama anda? Menanam pokok bawang untuk projek Sainsnya ataupun membaca sebuah buku cerita bersama-sama atau membaca satu kisah lucu dan ketawa bersama-sama? Mungkin juga membuat dinosaur kertas mengikut model yang terdapat dalam buku origami yang anda baru belikan untuknya atau membuat kentang putar untuk makan malam nanti.

Apa pun yang anda lakukan bersamanya, biarlah dia yang memilih aktivitinya dan jika anda tidak boleh melakukannya serta-merta, tetapkanlah tarikh dan masa yang sesuai untuk anda dan juga untuk dirinya. Aktiviti-aktiviti ini boleh dirancang terlebih dahulu tetapi boleh juga dilakukan secara spontan. Perkara-perkara kecil yang anda lakukan bersama akan meninggalkan kesan mendalam di hati dan perasaan anda berdua.

6. Tunjukkan minat terhadap apa yang diusahakannya

Kanak-kanak gemar menunjukkan kepada kita apa yang sedang mereka lakukan. Sebagai contoh, jika anak anda yang berusia sembilan tahun sedang menyiapkan dua keping lukisan yang berlainan dan bertanya kepada anda lukisan mana satu yang anda lebih suka, dekati anak anda dan amatilah kedua-dua lukisan dengan penuh minat. Katakan sesuatu yang khusus seperti, "Yang ini lagi cantik sebab Ana melukis pokok dan daunnya dengan jelas. Warnanya pun lebih terang."

Elakkan daripada menjawab secara acuh tak acuh, "Papa tengok sama saja kedua-dua lukisan tu." Ataupun sekiranya anda sedang melihat anak belasan tahun anda bermain badminton, anda boleh memujinya dengan berkata, "Pukulan Ina sekarang semakin baik dan lebih bertenaga."

Ataupun sekiranya dia meminta pendapat anda mengenai karangan yang sedang ditulisnya, anda boleh berkata, "Bahagian pengenalan karangan yang Zul tulis tu memang bagus." Anda mungkin berfikir yang kata-kata pujian akan membuatkan diri anak terlampau berpuas hati dengan dirinya sendiri dan tidak lagi mahu berusaha. Tetapi tiada apa yang lebih memotivasikan seorang anak selain daripada kata-kata perangsang daripada ibubapanya. Tidak kira dalam keadaan apa pun atau apa pun yang sedang dilakukan oleh anak anda, carilah perkara yang elok dan betul dan berikanlah puji-pujian. Anak anda akan menghargai kata-kata pujian itu dan akan berasa gembira.

IBU2 BAPA2 SEMUA, mari kita gembirakan hati anak syurga ini, insyaAllah pasti ada balasannya..tunggu dan lihatlah. Bila mereka dewasa, mereka akan menggembirakan hati kita sebagaimana kita menggembirakan hati mereka tika kecil ^_^

Sumber: Pn Jamilah Samian
iluvislam.com

Monday, 15 April 2013

BreastFeeding DIY - Tips and Tricks






i think that caption is so true.
Atleast to me.

Its been 16 months already since i started to breastfeed Fakhry.
So far so good.
Alhamdulillah.

of course there were up and down days.. faham-faham lah.. mood,stress..
but ingat Allah selalu.
Rezeki adalah hak-Nya. usaha adalah hak kita.

This is my second experiences nursing a baby up to toddler, my first's of course to her elder sister, Kiss.

To maintain an ample of milk supply, from my humble point of view and experiences are:

1.Its not all about what we shall eat to produce more milk, but what we shouldn't eat, actually.

2. Do not skip feeding them, this of course regular pumping every 2-4 hours when you are away.
(keyword : disciplined)

3. Eating moderate, Drink plain water. (please, u no need to eat tons!!)

Pantang!! i pantang nampak makanan sebenarnya..hehe

but please avoid or take less caffeines. These includes coffee, tea, coke and the family, chocolates.
choc i tetap makan.. but kurangkan.
plus,caffeine buat anak susah tidur pun ye..nak ke berjaga tengah malam dengan baby??

Avoid processed foods, fast foods, cans food and all food with lots of MSG like Maggi..oh bessnya maggi kari itu..
oh yes, perasa tambahan mcm cukup rasa, pasti sedap whenever we cook.. kurangkan or tak payah letak terus.

hmm, noticed we always feel extra thirsty when we eat junkfoods, chips etc.
Food with a lots of additives and MSG tends to make us thirsty.
actually, feeling thirsty  is a signal from the brain,
that  the body consumes more water to clean up our tummy
hence all the water goes for the cleaning process instead of milk making.
rugilaaa.

cuba sehabis baik, stick to natural foods and natural ingredients.
organics food maybe a little bit pricey.
natural foods dah lebih dari memadai..
(just wash and soak the veggies before u cook it to remove the pesticides)

Regular pumping and feeding the baby on demand.
Do not skip this process. tak boleh amik cuti rehat ye.. or else the milk production will decreased.

and the most IMPORTANT thing,
Do not wait untill your breast to engorge untill we feed them or pump out the milk.
Its too late already, once the breast engorged, the message had been sent to the brain to STOP producing milk..
maka, the next 3-4 days or less kita akan  kekurangan susu badan..

kalau dah jadi macam tu, start all over again with extra pumping sessions or frequent direct feedings untill the message re-sent to the brain to start produce more milk back.

Bukan dengan cara makan bertan-tan ye.. kalau makan banyak.. tak semestinya the brain understand it is for the milk making.. instead it turns out to be your extra spare tyres pulak..choii!

the key is - discipline and istiqamah pumping and feeding

yang lain tu, eating healthy and accordingly of course lah..
tak payah paksa hubby beli fancy food
kalau beli fancy supplements..pastu tak rajin makan.. tak jadi juga..
(saya lah itu ,, saya sedar)

mood swing, stress.. semua tu minor reasons from the mummies je.. ewahhh,larikk....

Below details , i copy from here

Foods to Avoid when Breastfeeding
* Shark, Swordfish, Tilefish, King Mackerel are the most important foods to avoid while breastfeeding. (These fish contain a high mercury content)
* Tuna. (No more than one tuna steak or two 170g cans a week)
* All fresh water fish that come from places that are known to be contaminated.
* Stay away from artificial sweeteners like Saccharin.
* Stay away from processed foods; they contain too many additives.
* Alcohol is allowed in small amounts.
* The extra fat on meat should be cut off because it absorbs toxins.
* Coffee (limit to two cups a day) or other caffeinated foods and drink.


hmm.. ikan melayu takde ke.. what about ikan kembung, keli, bawal..


okay..  i copy this picture simply because the mother is so gorgeous..
hmmm.. how lah to look like that while feeding Fakhry..siap ada butterfly lagi terbang2.. :)

okay.. later2 i share my routine food to maintain the milk supply..
hmm..

actually..

Wallahu'alam

Sunday, 14 April 2013

Fabric Care Language Made Easy



Well, lets learned the second language togather..



After  more than 6 years of marriage..
6 years of free style's laundry

and

lots of ruined clothes.. at that meant time..

Finally,

 i decided to obey those symbols..

Why??

This morning, i shrinked down her dress..
Waa!!!Waaa!!

(ingatkan basuh tangan..dah ok dah.. )

cold water? warm water? Medium speed?

am..confused

and decided to ignore...

okay, i learnt my lesson.














Saturday, 13 April 2013

Selsema,Demam, Cold or Flu??


First, its me!!
i'm pretty sure i caught it while watching movie G.I Joe 2 at TGV Wangsa Walk last week..
huhuhu..
2.5 hours trapped in an air-conditioned rooms full with people..
mesti ada yang sakit tu..
the next day, i woke up with headache, body aches, cold.. fever..runny nose..

the next 3 days...
Kiss down with fever with the very same symptoms..
ouch..!

the next 3 days..
another man down!!
my little fakhry...
Waa..!!

i'm bringing home the bad bugs and spreading it to my "kesayangan" kids..



i don't know.. wether its flu or cold?
Me and fakhry's apetite definitely decreased..
but Kiss..ok je!
Fakhry only depends on breastfeeding..
and its been 3 days already..

kurus la mama..
takpe..
i like to be slim..
but not this way..

cepat sihat fakhry!!


okay...esok masak sup..
put all these gingers, cloves, cinnamons, onions, garlics...banyak banyak..

eh..bukan hari-hari ke??

Kiss and me were recovering fast..
but
fakhry..alahai..
sebab.. i tried to avoid ubat selsema tu..
hmmm...
his still below 2 years..

tapi dah bagi dah..
ciannn



get well soon dear!!

mama..tanak tgk wayang dah...
papa yang salah sebab ajak..!!

so far.. hubby still going strong...


Tuesday, 2 April 2013

Kiss as a Barbie Island Princess....no?

The minute she wore this dress she claimed herself as "Princess Rosella from Barbie The island Princess".

and started to day dreaming, pretending, dancing...

yes..surely she looked cute and adorable and all

But...

Hmm...







I should seriously introduced her more into Ana Muslim after this..

her friends in school of course not helping at all,

they kept bringing Barbie stuffs, exchanging stickers, Barbie birthday cakes..

bekas air pun..

Now... where shall i start??

 How to stop this addiction when her mother also watched Barbie with her.. aiyo

I want to change..

and

to be an idolised mother for her kids

Forgive me

but

Help me Ya Allah

Semoga dipermudahkan.. Amin.





Masak Lemak Udang and Bunga Kantan

Ni macam masak lemak biasa je. Yang beza nya tukar daripada letak nangka muda ke bunga kantan. First time rasa, sedap sangat. My mother in law yang masak. Tapi pakai ikan. Bunga kantan tu letak banyak-banyak macam sayur.

Yang ni my mum punya version, pakai udang segar. Yang lain sama kot.


Macam masak lemak biasa. This is for my future reference actually. sebab i selalu lupa.
pastu main request mak masak.
lagilaa... tak pandai-pandai.

Main ingredients :
serai dua batang, 
bawang besar, halia, bawang putih,
cili (ikut suka),
bunga kantan dalam 4-5 kuntum belah 4
udang or ikan
santan

rebus semua sekali sampai masak pakai santan cair. nak masak masuk lagi santan pekat. kalau nak masam sikit letak asam keping. Perasa kan gula and garam itu.

buatlah anggaran sendiri ye. jangan tanya kita.. amatur sangat bab2 lauk kampung ni. terer makan je.


Dah siap.
saya suka makan bunga kantan itu.
lemak-lemak pedas dengan aroma yang bes bersama si udang yang lazat.


Amacam. ada berani tak cuba..?

Alhamdulillah..



Posh Me Up

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...