Tuesday, 2 April 2013

Masak Lemak Udang and Bunga Kantan

Ni macam masak lemak biasa je. Yang beza nya tukar daripada letak nangka muda ke bunga kantan. First time rasa, sedap sangat. My mother in law yang masak. Tapi pakai ikan. Bunga kantan tu letak banyak-banyak macam sayur.

Yang ni my mum punya version, pakai udang segar. Yang lain sama kot.


Macam masak lemak biasa. This is for my future reference actually. sebab i selalu lupa.
pastu main request mak masak.
lagilaa... tak pandai-pandai.

Main ingredients :
serai dua batang, 
bawang besar, halia, bawang putih,
cili (ikut suka),
bunga kantan dalam 4-5 kuntum belah 4
udang or ikan
santan

rebus semua sekali sampai masak pakai santan cair. nak masak masuk lagi santan pekat. kalau nak masam sikit letak asam keping. Perasa kan gula and garam itu.

buatlah anggaran sendiri ye. jangan tanya kita.. amatur sangat bab2 lauk kampung ni. terer makan je.


Dah siap.
saya suka makan bunga kantan itu.
lemak-lemak pedas dengan aroma yang bes bersama si udang yang lazat.


Amacam. ada berani tak cuba..?

Alhamdulillah..



No comments:

Post a Comment

Posh Me Up

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...