Tuesday, 2 April 2013

Tempoyak Masak

Orang Perak masak tempoyak macam ni or specifically this is my mum's style of tempoyak masak.

Kegunaan : sebagai pencicah.. macam budu,sambal belacan, cencaluk... tu rakan seperjuangan la tu.
Sebagai pembuka selera either u may have it with ulam or ikan goreng.


Main ingredients : Tempoyak la. Blend kering cili, udang kering, serai.
gula dan garam juga
(semua main agak-agak jelah, nak pedas letak lebih cili)

Optional ingredients : daun kunyit dan bunga kantan potong halus.
ni untuk aroma yang bes.

Masa semua ni atas api perlahan.
jangan tinggal.
dikhuatiri hangus nanti.
masak sampai tempoyak nampak berkilat
and kalau dah berasap tu, maksudnya dah masak lah tu.



SIAP!!
best makan ni ngan nasik putih, ikan goreng or ulam.
yeay.

Rasenya kalau masak dengan betul boleh tahan dalam suhu bilik up to a week.
 letak je elok-elok dalam tupperware tu.

Selamat Mencoba!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  • Biskut Raya 2013 - Brown Butter Choc Chip Cookies
    Biskut Raya 2013 - Brown Butter Choc Chip Cookies

  • Selsema,Demam, Cold or Flu??
    Selsema,Demam, Cold or Flu??

  • Strawberry Yogurt Popsicles and a Match
    Strawberry Yogurt Popsicles and a Match

  • Bla Bla... i need my bed.:(
    Bla Bla... i need my bed.:(

  • MEE KUNGFU RINGKAS2 AJE
    MEE KUNGFU RINGKAS2 AJE

  • AYAM GORENG DAN SUP CENDAWAN
    AYAM GORENG DAN SUP CENDAWAN

  • Amalan Ibu Mengandung
    Amalan Ibu Mengandung

  • Sudah-sudahlah ....
    Sudah-sudahlah ....