Tuesday 2 April 2013

Tempoyak Masak

Orang Perak masak tempoyak macam ni or specifically this is my mum's style of tempoyak masak.

Kegunaan : sebagai pencicah.. macam budu,sambal belacan, cencaluk... tu rakan seperjuangan la tu.
Sebagai pembuka selera either u may have it with ulam or ikan goreng.


Main ingredients : Tempoyak la. Blend kering cili, udang kering, serai.
gula dan garam juga
(semua main agak-agak jelah, nak pedas letak lebih cili)

Optional ingredients : daun kunyit dan bunga kantan potong halus.
ni untuk aroma yang bes.

Masa semua ni atas api perlahan.
jangan tinggal.
dikhuatiri hangus nanti.
masak sampai tempoyak nampak berkilat
and kalau dah berasap tu, maksudnya dah masak lah tu.



SIAP!!
best makan ni ngan nasik putih, ikan goreng or ulam.
yeay.

Rasenya kalau masak dengan betul boleh tahan dalam suhu bilik up to a week.
 letak je elok-elok dalam tupperware tu.

Selamat Mencoba!!

No comments:

Post a Comment

Posh Me Up

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...