Monday, 11 August 2014

RAYA 2014



Salam..
Raya kali ni sikit betul amik gambar..takde sesi photoshoot betul2 utk kids..
haha..bantaiilah.
Mostly semua pakai purple tahun ni..
Us.. emerald green+teal+turqoisee
Mix sangat.. sebab cari baju raya seminggu sebelum raya..
Last minute sangat...
Apa yang ada jelah.. berkenan sikit-sikit pun terpaksa beli.
Tahun depan nak prepare elok-elok sikit..cewahhh.

Kemain Opah senyum kann
Atuk tak balik-balik lepas solat raya...so.. gambar dia langsung takde.
Dia pi beraya terus ngan geng ke apa...ta ingat


Tapi nampak cantik pulak KIss pakai warna ni.. Her choice nak peplum tu..
Ikutkan jelah..
Oh..Fakhry tak bagi kerjasama langsung semasa sesi bergambar.. jenuh pegang.




Tak tahulah style apa ni....
Yang sorang siap bertorch light lagi...
Abis bergaya la ni..


Selain hidang lemang n friends..kuih raya jangan dilupakan..
Tahun ni ada suppllier kek lapis Sarawak...sebab Acu dah jadi orang sana.
Kuih ni semua himpunan semua orang bawak balik sikit-sikit.
First time raya aidilfitri oven mak i tak berasap buat biskut or kek raya..
Seingat i..setiap tahun mesti mak ada buat sendiri..takde geng la ni
 of course la I bila dah kawen ni buat kat rumah sendiri..



Tetamu pertama.... cucu sendiri juga yang menghabiskan.. hahaha


Opah baru balik Solat Aidilfitri.. Nampak Fakhry naik basikal terbalik.

Baju raya Fakhry ni pun last minute..nasib baik elok je saiz dia utk 3 years.
Fakhry susah gila makan sepanjang cuti raya ni... eiii.. stress tau.
Very-very incredibly fussy boy!! Argghhh

Percaya tak..setakat ni sahaja i pegang camera.. lepas tu bungkus sampai malam ye..
Mula lepas tu bersiap-siap nak pergi rumah mak sedara n all..tapi baru masuk kereta rumah dah diserang dengan kawan-kawan Atuk..
So, keluar balik kereta..tolong-tolong apa yang patut...
Sampai ke petang tetamu bersilih ganti..
Sinsing baju lah jawabnya...
Fakhry pun dah tertidur...
So..sampai ke petang lepas Asar baru keluar kejap gi umah pak sedara..
Sebab if nak tunggu esok macam malas pulak..
Pergila ..dengan baju raya yang dah ronyok2 n masam ..kah kah..
rugi tak amik gambar kat sana..
Rumah tu klasik sangat..
Sure cantik jadi backdrop raya kan..
Sikit gila gambar raya tahun ni...HUWAAAA..

 Ni gambar Sarapan pagi Raya Ke-2
Dah ada orang jual Nasi Lemak tu..
Mula nak cari roti canai.. tapi mamak semua cuti beraya lagi kat sini.
Settle dengan Nasik Lemak..

Hari tu pergi Ipoh.. My untie's house. 
Ntah kenapa i tak amik gambar bebudak ni pakai baju raya ke2
Memory lost betul..
Fakhry buat hal betul..taknak masuk rumah orang.. huhu
Dah lama dok luar baru nak masuk macam tu...
Menci..tak amik gambar raya ke2..
HUWAAA....lagi

Hari raya ke2 tu mak i masak Nasi Daging...
Petang tu..i masak Spaghetti Bolognese..


Sarapan Raya Ke3. Opah masak Nasi Lemak..
Yang brown tu lebihan nasi daging semalam..kang korang pening nasik lemak warna tu.
Hari ni semua beransur -ansur nak balik..kampung lagi satu.
i pon nak balik kampung hubby...tapi petang,
Pagi ni dah sibuk bungkus barang... Kastemer dah mula order balik.
Hari ni pos Laju dah buka.. so.. kira i dah start kerja.hahah
Korang punya pasal... no problem!!


Raya ke3.. kami panggil dress ini ders Princess Elsa-Frozen



Ni gambar raya Ke-4 dah.. Gambar Kiss kat rumah Onyang. Kiss ada nenek moyang lagi..
My Hubby's Opah... masih ada. So lucky of him..
Btw Hubby dibesarkan oleh Opah n Atuk dia since he was born till sekolah rendah kot.
Thats why la kot... dia selalu ketinggalan keretapi sikit in term of everything.
Baru ni... her sister bersalin sebelum raya..namakan anak sama dengan Fakhry sebab Tuk n Wan n his unty uncle semua cakap tak ingat nama Fakhry apa..padahal cucu ke2. tapi rasanya buat-buat tak ingat..sebab sblm ni salalu je dengar tuk nya panggil nama penuh.
.
Siann anak i.. begitu tak penting.
redha je lah..yang penting Fakhry n Kiss penting di hati mama n papa selamanya...


My Fakhry Darwish.. now dah ada another Darwish in family.. and i'm not allowed to call him Darwish bila balik sana nanti..nanti cucu baru konfius gitu...Gulp.
Takpe... balik sesekali.. so lepas tu boleh la panggil balik..
tapi..i terasa sikiiitlahhh..tipula hati kebal sangat..
but.. i will survive ...Insya Allah. Kenalah sedar diri..hohooooo.


Kiss jumpa balang kerepek pisang di rumah Onyang... Terus peluk tak kasi orang share..
Onyang Kiss dah uzur.. tapi mujur ada hubby's untie yang duduk sekali n take care.
Rugi i tak amik gambar Kiss dengan Onyang..n overall house dari luar.
Disitu la hubby dibesarkan..dengan Atuk n Opahnya..
Opah suka la bila Hubby datang... 

 Fakhry malu-malu kucing... tak nak angkat muka kat rumah tak biasa..haishh

No picture please..!!
 Ni gambar kat Jeti Bagan Datoh.. Tempat pertemuan sungai dan Laut.
Its Amazing tengok air sungai laju dan deras menuju ke laut.. 
Lalu bertukar jadi air masin..
N tak pernah sekali pun air laut termasuk pula ke sungai kan..
Subhanallah.. 


I said NO PICTURE PLEASE!!!!

Dengan their untie n cousin... muda setahun dari Fakhry..tapi sama besar. haduiii.
Tu la Fakhry tak nak makan...eiiii


Kampung Nelayan



Nak balik ke darat..kena lalu jambatan kecil ni.panjang juga..
Seronok nyakat kiss..sebab dia gayat.
I asyikla cakap..Kiss kalau nak mandi.. mama tunggu sini.hahaha.
Kemain takut dia.. tak nak mandi.

okaylah...esoknya dah balik kl. Habisla operasai Raya di kampung.
Sambung kat Kolumpo pulak..
Tunggu Open house..

Yang pasti berat badan naik bertan-tan...
n gambar raya sikit gila..
N tragedi raya..KISAH nAMA...ehem..









Sunday, 10 August 2014

Sehari Dua Sebelum RayA!!

Salam

Tahun ni sebelum raya macam short sangat.. maybe sebab isnin dah raya kan.. n Jumaat masih sekolah.
Selalu raya macam tengah minggu..
Tu pun .. kitaorang telah memontengkan Kiss on the last day tu. tadika lagi..takpelah.Tahun depan dah Darjah 1 payah la sikit kan.. Subuh Jumaat dah balik..
Sahur kat RnR Rawang..
Takut memikirkan jem.. sebab confirm semua akan balik petang jumaat after work dan berlarutan hari Sabtu.. memang ye pun. sana sini baca update pasal jem..
Fuhhh...

Fakhry otw balik kampung
Ni tertidur kekenyangan ni dalam kereta...sebab beriya dia makan nasi lemak kat RnR Rawang masa we all bersahur. Dekat setengah pinggan.. Pastu masuk kereta sambung tidur balik.
haha.. tak puasa pun.

Okay..lepas ni gambar makanan je pun.. 


Ni gambar berbuka 2 hari sebelum raya..Masa ni semua dah balik. So.. agak banyak makanan disitu. Laksa Kuale pun dah jadi macam menu wajib.. buka puasa makan laksa... mak i masak mee bandung saja haritu. Lain semua param. Popia basah Kuala memangla terbaik setakat ni..
kat KL tak jumpa lagi yang sedap .. Yang tinggi tu dalam daun pisang tu kuih... argghhh memory lost betul.. tapi kat kuala je ada. isi dalam manis.. Macam kuih sampan or Limas tapi lain sikit..pon sedap.


Kuih limas or sampan kat kampung memangla besar-besar belaka.. warna hijau pun dari pandan.
tak pakai pewarna tiruan.. tapi tetap murah dari rege kuih sampan kota metropolitan itu..
Yang hitam tu cekodok ye puan-puan.. kiki

Sup Ketam
Sup Ketam ni opah masak untuk cucu-cucunya yang tak berpuasa yang pulang beraya memeriahkan suasana.Ni gambar sebelum masak.

Simple gila.. basuh ketam.. campak daun kunyit yang ditanam tepi rumah..rebus.
SIAP!!
Garam..of course.

Rendang Ayam Pencen
 Tahun ni Rendang ayam..adalah dari suku ayam pencen.. dapat supply dari bapak saudara. 5ekor tak silap.. Ni halfway masak..
Rendang Paru Cili Padi
 Ni ..menu WAJIB raya..takde tak meriah. Orang kuala kangsar panggil Rendang Telampung. Orang Kay El panggil Paru kan.. Favourite sangat..oh my.. tapi masih tak salin resepi dari mak.
Yang beza dari rendang pedas biasa, from my observation lah kan.. cili giling tukar pada cili padi hijau.. daun kunyit yang biasa diracik halus dalam rendang pedas tukar pada daun limau purut. Yang lain sama... tapi sedap weh..of course air tangan pun memainkan peranan ni..
tu yang tak dapek nak masak sendiri tu..

Ayam Bakar
 Hmm...takde gambar selepas masak...sebab agak sedikit garinggggg disitu.

Bakar Lemang
Tahun ni Fakhry sorang je tolong papa n Pak Long bakar lemang..keh keh.
Risau gila..sebab banyak cubaan dia nak pi usik buluh lemang tu..
Lepas sesi bergambar terus.. ajak masuk..
Janji... FAKHRY DARWISH WAS HERE..gitu. hahaha

 Wajah-wajah cucu Atuk Opah.. ni masa tengah baik kita ambil gambar. masa bercakaran terus simpan kamera.. biar memori indah2 saja kita simpan ye tak...



Kat belakang rumah...sementara tunggu lemang masak.. even asik kena jerit masuk rumah sebab kat luar panas terik.. tapi diaorang semua ada kemahiran "ignorance" yang sangat tinggi.

Mana cat ni..???
Fakhry kehulu kehilir bawak botol makanan kucing ni.. Cari kucing nak dibaginya makan.
Kucing pun dah naik seram nak keluar.. Sampai senak perut kucing atuk kena paksa makan dek si kecik ni..  kalau tak abis..dia sampai nak suap ke mulut kucing tu.. 
Sedangkan dia sendiri payah nak makan...
ada hati paksa kucing makan..


Yang ni Pun kelakar juga..selepas beberapa kali cubaan Fakhry bagi anak kucing ni makan tak berjaya.. bersungguh-sungguh dia suruh abang2 sepupunya tolong bagi.. dia yang baju hijau belakang tu.. boleh pulak bebudak ni menurut perintah.
I cakap..kucing tu kecik lagi..cuma minum susu mamanya.. tak pecaya..
So.. kita peratiii jeleh..diaorang diskas STRATERGI..hmm

Lemang home made...
 Lemang panas..baru masak untuk berbuka puasa hari terakhir.. yeay..Best tau makan lemang masak sendiri. Lain feelnya... Syukur..masih dapat makan lemang atuk n opah..Alhamdulillah.
So far memang tak pernah beli lagi lemang...

Kuah Kacang
Kuah kacang yang siap dimasak a few minutes sebelum berbuka.. 
Untuk dipadankan dengan lemang dan rendang...
Rindu pulak kat lemang dan rendang...caner ni..?


Sempat lagi kuih dari PARAM menyelit..
Yang daun pisang bulat tu kuih apam.. Besar pinggan..
Rasanya Apam ni pun hanya dijual di Kuala Kangsar je..
memang original sangat kuih Kuala ni..


Aktiviti WAJIB ni...Perkara yang paling dinanti-nantikan oleh kids. Main bunga api..
Sampai tak cukup...kena catu..sorang berapa..kena kira betul2 biar adil dan seksama.
padahal ada je lagi..dalam rumah bunga api..tapi kena simpan untuk malam esok kan..
Fakhry la yang paling dirisaukan sekali.. sebab dia excited terlebih..nak test pegang bunga api tang api itself...
Panjut a.k.a Pelita
 Tahun ni rumah atuk ada panjut.. Orang sekarang panggil pelita.. 
Baru meriah..

Rumah Atuk Opah
Sesekali semua berkumpul meriah lah rumah atuk opah ni..Dulu its just 4 of us adik beradik.
Dah duduk rumah ni since i sekolah.. so..memang tak bising mana.
Now bila semua dah beranak pinak.. cucu pun kecil2 lagi.
baru bising n live sikit..

ok..next entry...kita cerita pasal raya pulakk..ketinggalan betul.
Janji ada...

Tuesday, 5 August 2014

OVISPA PERCUMA SEBOTOL SLIM CREAM OPA SNOW

SaLAM

(SCROLL DOWN UNTUK HARGA PROMOSI DAN FREE GIFT OPA SNOW UNTUK SETIAP PEMBELIAN OVISPA)

Tak sabar betul nak kenalkan produk baru ni..
Rasa selamat sangat produk slimming yang tak memerlukan kita menelan apa2 kedalam badan.
Sebab tu bila HQ Opa Snow perkenalkan Ovispa terus rasa nak try n sekaligus jadi pengedar.
Opa Snow..best seller sangat.. Especially Opa snow kopi ni.
... slim ni memangla idaman sangat kan.. selain senang nak pilih baju tapi untuk kesihatan and kecergasan juga.
Tapi bila nak makan slimming product risau juga attack buah pinggang ke apa..sebab slimming supplements ni memang kesan dia buah pinggang if tak minum banyak2.
Nak bersukan...aduhaiiii..gaya hidup sekarang tak sempat sangat.
Thats why i prefer guna Opa Snow n Now OVISPA..
Tak perlu makan2...

Jom study produk Ovispa ni..Take yr time to read and Understand ok..

RENDAM KAKI DAN KURUS...AMBOII

KEGUNAAN OVISPA


OVISPA - KURUS RENDAM KAKI  menguruskan badan dengan membakar lemak badan yang berlebihan dan menyediakan penghidratan untuk kulit serta mengawal peredaran darah. 

OVISPA - KURUS RENDAM KAKI  membantu dalam meningkat metabolisme serta berkesan membuang toksin daripada badan untuk menjadikan menjadikan kulit lebih putih, lembut dan berseri.
(kadang-kadang toksin dalam badan yang menyebabkan susah nak slim even if kata dah try nak berdiet bagai nak rak)

OVISPA - KURUS RENDAM KAKI mengurangkan lemak tepu, mengecilkan bahagian pinggang, mengempiskan bahagian perut, melangsingkan bahagian tangan dan kaki, seterusnya mengembalikan bentuk badan yang sempurna. Kini anda boleh memakai apa sahaja dan bergaya dengan citarasa fesyen yang anda suka! 

OVISPA - KURUS RENDAM KAKI  dihasilkan untuk memudahkan proses tersebut dengan cara yang senang ,selamat dan selesa dengan kaedah yang lebih baik dan sihat daripada liposuction atau lain-lain pembedahan kosmetik.

OVISPA - KURUS RENDAM KAKI  kaya dengan protein Deep Sea Fish dan ekstrak Centella asiatica yang berfungsi untuk memulihkan serat elastin dan tisu kolagen dalam tubuh untuk hasil pemutihan kulit yang lebih lama. 

SETIAP SET ADA 10 SACHET DAN 1 SLIM CREAM
            

CARA PENGGUNAAN

1) Masukkan satu pek 'OVISPA - KURUS RENDAM KAKI' foot Mix, dan 5g ( satu sudu teh ) Krim 'OVISPA - KURUS RENDAM KAKI' ke dalam besen.

2) Masukkan air panas bersuhu sekurang-kurangnya 45 ° C. Air panas diperlukan untuk kesan yang lebih baik. Anda akan melihat pembentukan kristal-kristal kecil yang bulat semasa proses tersebut.

3) Letakkan kedua-dua kaki ke dalam besen di atas Kristal-kristal bulat tersebut. Satu gelombang haba boleh dirasai dari tapak kaki merebak ke seluruh badan.

4) Selepas 30 minit, lap kedua-dua kaki anda menggunakan tuala kering dan sapukan krim pelembab harian anda.

Nota: Berpeluh sedikit adalah biasa semasa proses tersebut. Jangan tambah air lebih panas jika ia sejuk sebelum waktu proses tamat untuk keberkesanan yang lebih baik.


LETAK ANGGARAN 2 SUDU SLIM CREAM OVISPA DALAM BANCUHAN SETIAP PEKET OVISPA

oKAY..senang je kan..
Sambil-sambil tengok-tengok tv boleh buat.. sambil berbual-bual.. surfing internet.. just jangan sambil makan je sudah.
Ibu dalam pantang sesuai sangat...nak buang kotoran dalam badan disamping menguruskan badan.

Oh ye..ovispa ni bukan sahaja untuk menguruskan badan tau.. selain tu dia buang toksin yang bertapa dalam badan.. asa result.. kulit pun akan bertambah cantik nanti..cerah n badan rasa sihat. Insya Allah.

oh ye.. bancuhan ovispa ni dah guna jangan buang terus..boleh sambung guna oleh orang lain..
means dah guna 30 minit tu kan.. panggil la hubby ke..mak pak ke..kawan-kawan ke sambung guna.
masih berkesan untuk 4-5kali penggunaan.
So save cost sangat...!!! Berbaloiiiii

Boleh beli share-share..

Jom tengok Testimoni Ovispa..








Teruja tak...

Ok.. Boleh dapatkan dari saya Fiza-0196428422
SMS/WASSAP
Stokis berdaftar dengan HQ-jangan risau ye..

Harga Best sangat!!

1 KOTAK - RM95
2 KOTAK  FREE 1 KOTAK OVISPA - RM190
4 KOTAK FREE 2 KOTAK OVISPA - RM360

ADA LAGI... KHAS UNTUK PELANGGAN SAYA SAHAJA..
SETIAP PEMBELIAN OVISPA FREE SEBOTOL 
SLIMMING CREAM OPA SNOW!!

ps- semua harga including pos laju sjung malaysia.

so.. sambil-sambil berovispa tu.. 2 kali sehari sapu lagi slimming cream Opa Snow.
Makin best n lebih cepatlah kesannya..

** lepas raya ni badan naik kan?? hahaha

KANDUNGAN OVISPA

BAGAIMANA OVISPA BERTINDAK?


FAQ

1) Rendam kaki, kurus seluruh badan? betul ke?


Ovispa membantu dalam meningkat metabolisme tubuh badan seseorang serta berkesan membuang toksin dan membakar lemak yang berlebihan. Dengan peningkatan metabolisme,peredaran darah akan menjadi lebih lancar seterusnya mengurangkan lemak tepu, mengecilkan bahagian pinggang, mengempiskan bahagian perut, melangsingkan bahagian tangan dan kaki, seterusnya mengembalikan bentuk badan yang sempurna.


Melalui tindakan sel meridian bahan aktif semulajadi seperti asid L- askorbik , Vitamin C , ekstrak Licorice, ekstrak Mulberry, Arbutin dan tumbuhan asas yang lain sebagai bertindak sebagai agen pemutihan kulit untuk memusnahkan dan menghalang pengeluaran melanin kulit untuk kulit yang lebih cerah dan bersinar.Protein Deep Sea Fish dan ekstrak Centella asiatica yang berfungsi untuk memulihkan serat elastin dan tisu kolagen dalam tubuh untuk hasil pemutihan kulit yang lebih lama.


2) Cara penggunaan ovispa ?


i) Masukkan satu pek 'OVISPA - KURUS RENDAM KAKI' foot Mix, dan 5g ( satu sudu teh ) Krim 'OVISPA - KURUS RENDAM KAKI' ke dalam besen.


ii) Masukkan air panas bersuhu sekurang-kurangnya 45 Celcius. Air panas diperlukan untuk kesan yang lebih baik. Anda akan melihat pembentukan kristal-kristal kecil yang bulat semasa proses tersebut.


iii) Letakkan kedua-dua kaki ke dalam besen di atas Kristal-kristal bulat tersebut. Satu gelombang haba boleh dirasai dari tapak kaki merebak ke seluruh badan.


iv) Selepas 30 minit, lap kedua-dua kaki anda menggunakan tuala kering dan sapukan krim pelembab harian anda.


Nota: Berpeluh sedikit adalah biasa semasa proses tersebut. Jangan tambah air lebih panas jika ia sejuk sebelum waktu proses tamat untuk keberkesanan yang lebih baik.


3) Berapa hari pengguaan yang di sarankan?


Satu hari satu sachet untuk 30 hari tempoh percubaan!, namun begitu kesan penurunan berat bedan boleh dilihat selepas 10 hari penggunaan ovispa.


4) Bau Ovispa macam mana?


Ovispa berbau seperti herba kerana rumusan semulajadi herba-herba terpilih untuk tindak balas metabolisme yang hebat!


5) Perbezaan Ovispa dengan produk kurus yang lain?


Ovispa berbeza dengan produk yang lain dengan merangsangkan tindak balas metabolisme badan. Ovispa mampu merangsang dan meningkatkan metabolisma tubuh badan seseorang dengan rangsangan refleksology melalui kaki sehingga ke seluruh tubuh badan. Peningkatan metabolisme akan menyebabkan peredaran darah semakin lancar dan berkesan membuang toksin dan membakar lemak berlebihan.


6) Selamat ke? ada KKM ke? kulit sensitif boleh guna?


Ovispa di formulasi dari bahan-bahan semulajadi dan telah mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia dengan no rujukan NOT140603334K /NOT140603333K


Bagi mereka yang mempunyai kulit sensitif adalah disarankan mencuba 1 sachet dahulu untuk melihat tindak balas keseluruhan badan, kerana ovispa tidak memberi kesan sampingan. Namun begitu adalah dinasihatkan untuk mereka yang ingin menggunakan ovispa tidak mempunyai sebarang luka atau kudis di bahagian kaki untuk mengelakan sakit berlarutan.


7) Ibu mengandung & menyusukan anak boleh guna ?


Ovispa tidak digalakan bagi wanita hamil namun boleh digunakan bagi wanita yang sedang menyusukan anak.


8) Masa yang terbaik guna opasnow utk dapatkan hasil yang lebih baik


Masa terbaik untuk rawatan ovispa adalah pada waktu malam sebelum tidur kerana:


i) Badan terasa ringan selepas rawatan ovispa

ii) Hilang sakit kepala dan stress( tekanan)
iii) Badan segar dan dapat menikmati tidur yang lena!

9) Adakah berat badan akan bertambah semula selepas berhenti guna ovispa?


Berat badan tidak akan bertambah selepas berhenti menggunakan ovispa namun Kami menasihati supaya mengamalkan gaya hidup yang sihat serta makan makanan yang seimbang untuk mengekalkan berat badan yang ideal.


10) Adakah perlu bersenaman?


Walaupun tanpa bersenam juga akan berkesan, tapi kami mencadangkan sis bersenam juga kerana senaman amat penting untuk menjamin kesihatan yang baik dan boleh mengamalkan rawatan ovispa juga.


Fiza-0196428422
SMS/WASSAP
Stokis berdaftar dengan HQ-jangan risau ye..

Harga Best sangat!!

1 KOTAK - RM95
2 KOTAK  FREE 1 KOTAK OVISPA - RM190
4 KOTAK FREE 2 KOTAK OVISPA - RM360

ADA LAGI... KHAS UNTUK PELANGGAN SAYA SAHAJA..
SETIAP PEMBELIAN OVISPA FREE SEBOTOL 
SLIMMING CREAM OPA SNOW!!

ps- semua harga including pos laju sjung malaysia.



Posh Me Up

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...