Thursday, 18 July 2013

Iftar Day 8 - Cucur Bilis and clearing the Icebox


Hmm... the day yang i dah tak tahan tengok peti ais terlampau banyak leftovers.
So no more, new menu instead of just abiskan apa yang ada before expired.

From Left: 
Cucur Bilis Papa from Iftar Day 4-aritu goreng sikit je, the batter masuk peti ais), 
nasi goreng..( a lot nasi putih lebih sikit-sikit i takde kucing nak bagi makan- so satukan and goreng pedas), Bubur lambuk kg. baru (ada another packet tak buka just terus into freezer, fakhry dah makan half of it pas panaskan) suka betul dia..
Sup Sayur from sahur
Kuah Sate from Day 1 Iftar
Puding Roti Coklat from Day 5 kot..

And.. my peti ais pun clear..i sangat lega dan berlapang dada
lagi satu tak payah masak baru tu sebab utama..

owh, me and hubby memang suka berbuka light and easy.. sebab we all nak makan nasi masa sahur..
so kalau sehari 2x makan nasi.. tak lalu lar.
lagipun pening masak lauk 2 kali..sebab sahur suka lauk simple but fresh sikit..instead of reheating lauk 
gitulah adenya..kisah kami berdua.


Why cucur bilis papa.. sebab he is the one yang prepare the batter. i goreng je.
(gedabak-gedabak i goreng..abaikan)
sebab his cucur memang terbaekk lah..
secret recipe dia, konon..
i ok..as long i dapat escaped from masak.... all i can eat, takde hal.
Ni recipe dia..

Cucur Bilis Papa
Tepung gandum
Ikan Bilis dan Udang Kering - Tumbuk separa hancur (lesung batu sahaja-chef kata blender tak boleh)
Bawang besar - 1/3 tumbuk sekali..and the rest potong cube
1 sudu besar cili giling (optional)
kobis potong halus
tauge
Carrot -diparut
jagung -kalau ada bes (tapi selalu takde)
telur
cili merah potong kecil
baking powder(optional)
garam

Bancuh the batter 1/3 dengan air panas dulu, then baru pakai air sejuk. so cucur anda akan sentiasa lembut didalam dan rangup diluar walaupon dah berejam tak abis-abis.
 oh chef cakap.. dah siap the batter tu, let it rest for 20 mins atleast before goreng.
Tu petua turun temurun tu..
jangan persoalkan kenapa.. buat je..
nanti mendatangkan kemarahan chef, okayyy.
This petua apply untuk batter cekodok pisang..
the longer time u peram...the better result.. dalam sejam-dua ke before goreng..
tak perlu baking powder segala kalau u ada byk masa nak simpan..


okay..kepekatan yang betul seperti diatas.

sebelum menutup tirai.. i want to share this quote.. 

my current Inspirational Quote!!
(bleh jadi all time favourite's quote  kot..keh..keh..)




Wassalam..:)



No comments:

Post a Comment

Posh Me Up

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...