Friday, 18 January 2013

Bubur Fakhry - While Travelling ; Tika Mengembara

While cleaning up my picture folder..  banyakla jumpa gambar lama.
Before delete..share jelah kot kat sini.
dah lupa sudah ade take these pictures.

Takde apa pun... every parent pun ada style and cara masing-masing kan feeding their kid.
so i thought to share mine.
paling penting untuk kenangan sendiri.. bila baby dah jadi anak bujang nanti..wahhh!
am so not ready..hhuhu.

so, selalunya while travelling seboleh-bolehnya i tried to stick with the rule.
feed the baby natural food la apelagi.
sebab while vacations ni, we tend to break all the rules and healthy diet kannn.
(saya lah itu..sometime  i'm a screwed up mummy.. yeke sometimes?? selalu je..erk..)
alah.. orang lain macam tu kann..sedapkan ati.

tapi takkan lah nak bawak segala ayam dan bayam itu kan..
haiisshh.. no no no..
i tak se'rajin itu...
biasa biasa sahaja...
sudahla...


i prefer to bring dry ingredients.
macam ikan bilis, kentang, carrot and beras sahaja.
sayur hijau..?? susahla kan..renyah je.
oh.. i bawak juga halia and bawang.. sebab itu pun i consider as dry too. :)


Just dump in all togahther. Tapi pandai2 la masa suap tu kan.
Asingkan dulu bilis and halia tu.
nanti tercekik!!
eh.. ade celery jugaklah.. rajinnya mak fakhry ni..*cough...
pastu on jelah


i prefer pakai slow cooker from rice cooker.
this slow cooker i bought for Kiss masa dia baby dulu.
untuk travelling purposed jugala masa tu.

sebab slow cooker ni ambik masa tau nak masak.
Dalam 4-5 jam jugela..
so better masak awal ye, means the night before ke..

so sebab masak lama..
Bila masak lembut je segala kentang and carrot and nasi tu.
just kacau-kacau terus hancur.
so senangla untuk baby makan.
tak payahla kann nak angkut segala blender pulak.

Plus, bubur yang direneh lama ni lebih sedap rasanya..
ni pehal macam promote slow cooker ni..?? hehe

ok itu.. sahaja...:)

Wallahu'alam.




No comments:

Post a Comment

Posh Me Up

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...