Friday, 11 January 2013

Pisang oh Pisang

Hmm.. ada banyak extra pisang ni..

My MIL selalu bagi pisang. Maybe sebab Kiss adalah peminat tegar pisang. She can ate pisanggggg je tak payah makan benda lain. So, kitaorng selalu dapat pisang free.. hehe.tumpang rezeki anakk.

Sometimes, dapat pisang yang dah masak tu kan, so tak sempat nak makan raw sampai abis, dah masak sangat.. end up buat muffins or banana cakes.
Half makan kat rumah,  half passed to hubby friends, officemates. sekejap je habis. Pernah try buat  cekodok pisang, tapi tak taula.. selalu jadi tak sedap..oily sangat la. Ntah mana yang silap. selalu macam tu.

so, fed up, tak berani buat dah...beli jelah. Lagi senang buat muffin kott. (hiiihhh..feeling mat salleh pulakk..booo..kasik chancela..) tapi betul, hubby pon cakap cekodok pisang kite tak jadi  :(
kalau banana cake ..manjang je elok jadinye...

sometimes, i feel like i get cursed with traditional kuih ni tau... try wat keria, tak jadi elok, buat donut, elok je gebunya.. try buat bingka pon camtu.. sedih la macam ni tau..ape dosa i??

eventhough my fav are cheese cakes and berjenis2 cakes and puddings.. tapi i tetap layan kuih koci and lepat labu. Jangan dilupa.. seri muka and pengat pisang..and the list goes onnnnnlah..

tapi tula.. sebab asik tak jadi je, merajukla nak buat (padehal baru try 2-3x je pun..aperra.. mengakula mmg  suke beli je, kan senang,hehe) 

nasib baik cekodok pisang je tak jadi.. cekodok bawang ke, jagung ke, udang ke.. okayyyla.boleh diterima tekak.  Tu favourite hubby and me for breakfast on the weekend tu. Sometimes boleh jadi dinner jugakk,  dikala malas masak berat2 and malas nak kuar beli.. banyaknye malasss..apa nak jadini..

oh..panjangnye intro. sebenarnye nak cerita i buat kuih ini dikala my pisang stok banyak aritu.. dah jemu makan muffin kan, cekodok?  takuttttt nak try..

tp...yang ni alhamdulillah jadilah juga..

teringat zaman kecik2 kat rumah Nyang and Ba (My great grandma and great grandpa) selalu buat kan kitaorang adik beradik kuih ini masa balik kampung. Bau daun pisang dibakar dengan pisang ni.. memanglah nostalgic sungguh.Seakan kembali ke zaman silam. Chewwahh. 

i missed them.. (Mode:sayu dan mata bergenang..)

We called it Tepek Pisang..hehe. I didn't know the commercial name. ape ye?
Pastu..letak kelapa in the middle.


Grill it on the pan. I used Chefel from Cosway. 
 Tapi tak tutup.. sebab taknak berkuap pulak..sebab guna benda alah ni masak cepat tau kalau tutup.. tak ter'handle' nanti..

 Hangus kang.. Pastu salahkan takdir.
remember... my theory on get cursed tu..??haishh



Dah masak.. rasanya dapat dalam 10pcs of this.  Kiss pun suka..
Fakhry.. hmm belum lagi kot..

Agak2 je bancuhan ni tambah tepung n gula sikit je.. kacau2.. tapi tepung kena lebih sikitlah..kalau tak melekat kat daun pisang tu pas masak. i adjust2  juga.. sebab first batch masak..melekat. then tambah tepung.. baru cantik lekang.

Alhamdulillah.

ok bye :)





No comments:

Post a Comment

Posh Me Up

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...