Tuesday, 26 November 2013

SAMBAL MACHANG

SAMBAL MACHANG

Salam All,

Buat sambal macam ni pun nak citer amik gambar bagai kan.. sebab first time. redha kan jelah.
lagipun rasa macam mak-mak sangat masak macam ni.. tapi suka je makan selama ni just either kat rumah mak, rumah orang or kat restoran nasi lauk.. 

Nak letak resepi boleh tak. sebab i pun gigih google resepi tau. 
so, untuk sesape nak cuba and google sambal bacang like me.. jom High 5..!! 

SAMBAL bACANG - THE INGREDIENTS

i googled few pages and kebanyakan resepi sama.. so i guna apa yang ada di rumah je lah. 
Cili merah besar, cili padi kecil, belacan.. ( i ada serbuk belacan je), bacang op kos, gula and garam.




Sila tumbuk,, 
Me, mintak tolong hubby tumbuk, i takut kena tangan, pijar, nanti nak dukung anak semua.. ish ish... alasan sangattt.. hehehe 
lama tak keluarkan lesung batu ni. setahun sekali kot.. well, i do appreciate technology, so "hello blender.."



Lemak Labu
The other dish of the day. Masak lemak labu..  kesukaan juga. 



Our simple lauk kampung lunch..weekend bulan lepas kot. 
Sambal tu, makan dengan ikan siakap bakar je.. 
Us, simple-simple saje.
While us having these, kids makan carbonara spaghetti.. 
 rajin haritu masak 2-3 jenis, jarang berlaku tu. 


My Mak Mentua's real version of Lauk Kampung.
Masa balik time Deepavali aritu, kobis goreng, sup daging, ikan goreng, sambal tempoyak kecintaan hubby, masak lemak pisang and ulam kacang botol.


PULUT DURIAN
Sarapan kat kampung, the next day.. well musim durian kan.. so, Pulut Durian surely making the appearance lah. 
Alhamdulillah.
Wassalam.


3 comments:

Posh Me Up

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...