Wednesday, 18 September 2013

NASI GORENG SARDIN


Salam All,

Nasi Goreng Sardin je..
 Tapi, sedap tau.. especially pada penggemar sardin.
Ini, one of the dish, yang both of hubby and me suka... 
(di kala malas nak masak apa-apa tapi nak makan sedap, tapi malas nak keluar..)

First time makan, masa zaman student dulu.. tengok menu..terus tertarik and order lalu terus terjatuh chenta.
But of course, homemade means more sardines in your rice..yeay!


Bahan-bahan ye puan-puan dan tuan-tuan...

Bawang, bawang putih ( tumbuk or hiris)
Sardin brand kegemaran hati
Daun limau purut ( compulsory if nak bau and rasa lebih superb)
Cili padi - hmmm
Cili Kisar
Any Veggies.. i letak carrot and jagung tu
Nasi Putih

Cara
Tumis both bawang itu sampai naik bau sekali dengan cili padi. 
Sukatan ikut masing-masingla.. nak pedas sila letak lebih. 
Masukkan daun limau purut yang dihiris kasar or just carikkan
(daun limau purut memang menyedapkan nasi ni-potong muak juga)
Cili Kisar ( ikut suka) - i tak letak
Bila bahan tumis dah naik bau and garing masuk sayur yang keras..
Then, Masukkan sardin yang sudah siap dihancurkan
Sekali dengan sos nya -
Anggaran- 3 mangkuk nasi untuk 1 can sardin yang kecik sekali..
Then masukkan nasi..
Garam secukup rasa
Goreng biar lama sikit sampai nasi betul-betul sedap.

Nasi goreng lebih sedap kalau digoreng lama... lebih rasa.



Okay..Siap.
My Nasi Goreng Sardin 

Slamat Mencuba.. 

Wassalam.


No comments:

Post a Comment

Posh Me Up

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...