Wednesday, 4 September 2013

MURTABAK MAGGI KURMA DAGING


One fine day... For lunch, i masak Kurma daging and both kids makan nasi dengan senang hati.
Then, came dinner time.. well, takkan lah nak masak lain, my kitchen definitely bukan restoran and i bukan cekap macam chef.. so, again i hidangkanlah my Kurma daging and nasi tu..

Guess what.. both of them tak nak dah. Nyampah tau. Buka mulut pun tak..
Sabar jelah.. selalu macam tu.

So, macam sian pulak kalau biar tak makan.. nak bising pun dah leteyy sudah.
so, i just jump to plan B. ye..ada plan B, usually, masak roti paratha instant ke, roti bakar dengan mushroom soup ke, or pancake, or baked hash brown tu.
And, Mertabak Maggi is one of the alternative.




My version kali ni kelakar sikit.
Bantai lah..

Rebus maggi kosong.Put aside.

Pecah telur dua biji..
potong bawang besar dadu.. half pun cukup
Then, amik daging from my kurma tadi.. dalam 10 pcs. carik-carikkan kasar.
kentang dalam kurma tu pon i add in juga.
letak 4-5 sudu besar kuah kurma daging tadi. 
(sebab dah re-heat, so agak pekat)
daun bawang kalau ada and shredded carrot if u wish for some fibre.:P
secubit garam

Pukul semua bahan diatas..



Then, dalam non-stick pan letak sikit olive oil.
letak maggi yang kosong tu. Ratakan macam pancake.
Then curah bancuhan telur tadi.

Masak api perlahan.. bau sedap tau.
bila dah masak sebelah, carefully flip over to the other side..
masakla ikut suka nak garing macam mana pun.


Then, hidang..

terus habisla pulak dimakan budak berdua itu... padahal tetap kurma daging juga.
saje je kan diaorang ni..nak varasi lah sangat.
i bab nak ngelat masak ni memang pandai..kakaka

kalau takde kurma daging, telur and rempah kari sikit pon dah sedap dah. 
or leftover kari ayam pun sedap juga.
sosej pun i pernah campur..
depends..

okay, bye!! 

No comments:

Post a Comment

Posh Me Up

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...