Saturday 25 January 2014

Menu Petang - Cempedak Goreng, Cheese Tart dan Lempeng Durian

The magic cheese tart
Salam All,

Saja nak share basic resepi..  Salah satu cheese tart ni. Kesukaan Kiss ok. owh..me too. 
Dah lama dia ajak buat.. 
Agak impossible for somebody like me untuk buat benda ni..huhu. Renyah lah. Nak buat shell lagi..then tunggu sejuk. then the filling lagi.. aduhai. tak konfiden langsung. 

About to impress her... -____-

So lets do with the magic way. Ahahaha.
Shell - beli ready made dekat baking store. I got it from Bagus Melewati je. 
Then, i found this simple resepi for the filling from Joy of Baker kot..
Simply, mixed the cream cheese using mixer with condensed milk. 2 ingredients sahaja. senang kan.
tapi make sure the cream cheese at room temperature lah. 
I tak sukat pun..while mixing i add condensed milk tu, agak-agak ada rasa manis sikit and mixture consistency dah boleh piping je. 

The piping tools tu i beli from Mr.DIY. Less than RM5. Ada dua corak. 

Dah siap piping into the shells, we all saje je tabur cips coklat. I bet kalau ade blueberry fillings lagi sedapkan.. Lets it chill for an hour ke. Ready to serve..  hebat mama Kiss ni. Buat cheese tart, hoihhh  


Cempedak Goreng or Cucur cempedak ??? 

Menu minum petang ke dua .... Cempedak Goreng. Sedap.. makan satu tak berhenti. hehehe.
Cempedak bawak dari kampung.  Kiss pun suka makan ni. So, berbaloi i bertapa depan kuali goreng sebiji cempedak... hehe

My resepi untuk the batter yang salut cempedak tu ialah :
Tepung beras + sedikit tepung gandum + garam + air 

Tu je.. senang kan. Elok rangup dah..make sure ratio tepung beras lebih ye dari tepung gandum. Lagi satu goreng masa minyak elok panas so tak serap minyak nanti.

In loves with Sabah Tea - tq my friend! 

Lempeng Durian a.k.a Tepek Durian 

Ni mak i buat.. tapi tak letak resepi lagi. 
Meh letak sini.. so tak lupa.. manalah satu hari teringin nak buat sendiri. Again, Kiss suka ini. She finished a slice in one go.. Tebal tau..so kenyang dengan sekeping sahaja. 

Mix it well ..
Bahan-bahan ...
Durian + tepung gandum + sedikit gula + secubit garam je.
Ratio,, dalam dua cawan isi durian,, secawan tepung gandum, Gula ikut kesesuaian. Kadang ada durian dah manis dahada durian tak berapa manis kan.
Mix it well.
Lepas tu bakar dalam non-stick pan. Each side dalam 3 minits. Siap. 
Harum semerbak masa masak. 

Okay..jemput minum petang semua!!! 

No comments:

Post a Comment

Posh Me Up

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...