Okay.. lets put the recipe here.. i memang suka puding ni. especially bulan puasa of course.
First time buat resepi from my mum..
Then.. i letak mana ntah..ta ingat.
But still remember the basic ingredients which is consists of 4 slices of bread, susu sejat..etc
so, just google the recipe yang nearer.
And i pilih resepi from Hana la... Blogger terror2 masak ni..
Credit to her.. Her link..:)
And i copy paste here for my future reference.
RESEPI PUDING ROTI MARBLE COKLAT
source : hanamemories.blogspot.comBahan-bahan
- 4 keping roti
- 2 biji telur
- 1/2 cawan susu pekat
- 170ml susu cair
- 10gram serbuk agar2 @ sepeket
- 1/2 cawan gula - bleh kurangkan
- 2 sudu besar butter@marjerin (cairkan)
- 31/2 cawan air= hana gune cwn biasa 230ml
- 2 sudu besar serbuk koko @ coklat emulco- hana campur coklat Hersheys
Cara-cara
- Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 dan gula ke dalam periuk.
- Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih tadi.
- Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih lagi. matikan api.
- Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. (Jika menggunakan serbuk koko, bancuh dahulu dgn sesudu air panas jadikan pes agar tidak berbiji2@bergentel2 serbuk koko tersebut).
- Ambil sesenduk warna putih@plain dan tuang di tengah2 loyang. kemudian ambil sesenduk warna coklat, tuang di atas warna putih@plain tadi. biarkan puding gerak sendri ke tepi. tak payah ratakan atau kacau. ulang smula kaler putih@plain dan buat hingga habis.. ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan cepat sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
- Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam.
- Nota : Kemanisan puding sila ejas ikut selera masing2. dan bagi yang kurang gemar berlemak, kurangkan sukatan susu pekat.
ps- i divided to three portions to get 3 differents colors.. just to please my princess Kiss. hahaha. Tapi i lebihkan yang putih sebab dulu pernah buat divided with equal portion.. then the choc tu become very dominant lah..hence the pudding semua turned into brown.. i keras tangan.
pastu kena buat cepat-cepat la pulak kalau tak nanti mengeras.. agar-agar kan cepat keras even in the room temp. Dahla tak jadi marble nye.. because i had to dump all in half way tu.. terror kan! well.. i terpaksa pause half way entertain fakhry.. nak sibuk sekali..
but i rasa the final result that pudding become artistic juga, what!! Natural marble gitu... lalalala.
janji boleh makan..
(ayat penenang untuk si failure buat marble zebra)..
Alhamdulillah.
No comments:
Post a Comment