Sunday 23 June 2013

Bingka Labu Resepi Kegemaran Hati :)

Kenapa Kegemaran? Sebab this resepi just kumpulkan bahan and blender saja. 
Pastu sedap la pulak...
And me, plus the whole people in the house adalah peminat labu ssss.
Bukan Labu Sayong..

Sebab blender kot...jadi halus je tekstur and simply melt in the mouth.
 I dah buat beberapa kali using the very same recipe.. so far jadi. 
Sebab i sangat amatur in making traditional kuehss so i guess the recipe yang bagus kot. 
Reliable and Achievable Recipe. 
Boleh ke i describe macam tu. Faham-fahamlah.


I takde bijan nak tabur atas.. so letak almond flakes. 

Stok labu memang sentiasa ada kat rumah. Untuk buat bubur Fakhry.. yes, i still made the bubur for him.. tapi dah limited 3 kali seminggu kot.. in case lauk hari tu tak sesuai untuk dia. 
Macam masak mee goreng ke..apeke..
So far, dia ok je.. Alhamdulillah.Good Boy. 

Okay ..The Said Recipe Please..:)

i got from this blog.. blog orang pandai masak memasak ni. Click Here :) TQ ye.. 


BINGKA LABU LEMAK MANIS
BAHAN-BAHAN-Yatie guna loyang bulat 9 inci (Saya Pun)
  • 2 biji telur
  • 2 cwn santan (Yatie guna santan kotak kara 200ml, selebihnya tambah air biasa je) - (yup..me too)
  • 1/2 cwn susu cair (i pakai full cream milk je)
  • 2 cwn tepung gandum
  • 1/2 cwn gula pasir halus
  • 1/2 cwn susu pekat manis
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil esen vanilla (tak letak)
  • 2 sudu besar butter/minyak sapi-Yatie guna minyak sapi (i pakai butter)
  • 2 cwn labu- yg telah direbus, toskan dan dilecek (i kukus labu tu..so tak berair)
  • sedikit bijan utk tabur di atas permukaan kuih ( i pakai almond flakes-ape yg ade)
Labu- Siap dikukus.. Dah lembut tu.
CARA-CARA

  1. Panaskan oven pada suhu 200C, lenser loyang dengan mentega, panaskan sebentar .
  2. Satukan bahan2 diatas kecuali labu yg di lecek dan bijan dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu.
  3. Tapis adunan tadi, kalau guna blender lagi senang. Tuangkan dlm mangkuk besar dan masukkan labu yg telah di lecek, kacau hingga rata.
  4. Tuang dalam loyang yang telah di panaskan tadi.
  5. Bakar selama 1 jam atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.
  6. Biarkan kuih betul2 sejuk barulah di potong.
Note : i just masukkan semua bahan and blender terus. Tak tapis pun. Nak cepat and rajinnn sangat.


Kalau boleh bakar lama sikit kalau nak dapat effect kerak and keras ditepi.
Tapi Kiss.. tak suka tu. Nanti buat alasan tu  tanak makan pulak.
Rugi je ..
Lagipun.. i made for iftar.. macam dah last minute. So tak sempat bakar lama2x
Just nice.. masa berbuka makan masih panas-panas.
That explain.. masa potong tu macam lembek.. tapi it cooked well actually.

Its nutritious for the kids.. as long kurangkan manis.
Macam Khidmat Pesanan Masyarakat Pulak..

Try eh..





No comments:

Post a Comment

Posh Me Up

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...